Last news in Fakti

29 Март, 2015 18:15 1 773 1

Арабската лига създава обща армия срещу джихадистите

  • арабската лига-
  • обща армия-
  • джихадистите-
  • лигата на арабските държави-
  • египет-
  • йемен

Тази мярка е свързана с растящите заплахи за сигурността в региона

Арабската лига създава обща армия срещу джихадистите - 1
Снимка: Синхуа/БТА

Страните членки на Лигата на арабските държави решиха на своето днешно заседание да създадат единни регионални въоръжени сили, съобщи „Дойче веле“. Генералният секретар на организацията Набил Араби заяви, че тази мярка е свързана с растящите предизвикателства и заплахи за сигурността в региона. В момента в Йемен се провежда военна операция срещу джихадистите, в която участват Саудитска Арабия и редица страни от Персийския залив.

Общият арабски военен контингент ще се формира на доброволен принцип и нито една от държавите няма да бъде принуждавана да участва в него.

Според „Ройтерс“, за осъществяването на инициативата, издигната от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, ще са необходими доста месеци. Агенцията припомня, че предишни подобни опити са завършвали с провал заради различия между потенциалните участници.

Представителите на форума на Арабската лига в Шарм еш Шейх, Египет, призоваха бунтовниците хуси в Йемен да напуснат превзетата от тях столица Сана и да предадат оръжието си на легитимните власти в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    0 0 Отговор
    "Военната операция в Йемен, стартирана от Саудитска Арабия, ще предизвика рязко покачване на цените на петрола, въпреки факта, че делът на Йемен е по-малко от 0.2% от световното производство на петрол.
    Покачването на цената се свързва с географското положение на страната, граничеща със Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света! - Интерфакс, позовавайки се на Bloomberg. "