Last news in Fakti

9 Април, 2015 12:45 1 423 3

Иран постави условия, за да подпише споразумение с "шесторката"

  • иран-
  • постави-
  • условия-
  • споразумение-
  • "шесторката"-
  • хасан рохани-
  • ядрена програма-
  • обогатяване-
  • уран-
  • отмяна-
  • санкции

Страната иска веднага да бъдат отменени всички международни санкции спрямо нея

Иран постави условия, за да подпише споразумение с "шесторката" - 1
Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: АП/БТА

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че ще подпише споразумението с „шесторката“ във връзка с ядрената си програма и обогатяването на уран само при условие за незабавна отмяна на всички действащи санкции спрямо страната, съобщи „Ройтерс“.

В речта си, предавана директно по държавната телевизия, той подчерта: „Ще подпишем споразумението само при условие, че санкциите бъдат снети още същия ден... Необходима ни е договореност, изгодна за всички страни, участващи в преговорите“.

Това изявление противоречи на постигнатото в преговорите с „шесторката“ на държавите посредници в Лозана на 2 април: санкциите да бъдат анулирани няколко месеца след сключването на окончателния договор.

Преговорите по иранската ядрена програма между Русия, Китай, Франция, Германия, Великобритания, САЩ и Иран бяха възобновени през 2013 г. след като Хасан Рохани стана президент. Той обеща, че ще предприеме стъпки за излизането на страната от международната изолация. Пробив в сферата бе постигнат едва в началото на април 2015 г.: срещу редица съществени отстъпки да намали апаратурата си за обогатяване на уран, Иран получи възможността да продължи да развива програмата си в сферата на мирния атом.

На церемония, посветена на националния Ден на ядрените технологии, Рохани изтъкна, че победата в преговорите ще бъде за Иран. „Нашата цел в преговорите е да отстоим правото на нашия народ да развива ядрени технологии“, каза държавният глава.

Въпреки настояванията на Иран, да се премахнат всички санкции за един ден, по-рано през седмицата представител на САЩ потвърди, че те ще бъдат свалени постепенно. Преди това същото поиска и Франция. Което обаче не попречи на Рохани да заяви, че главното постижение на Иран на преговорите в Лозана е, че Барак Обама признал, че „иранците няма да се огънат под тежестта на санкциите, тормоза и заплахите“. „Това е триумф за Иран: водещата военна сила в света призна, че иранците не се поддават на натиск“.

Иран и "шесторката" имат намерение до края на юни да завършат работата по цялостното споразумение за иранското ядрено досие. Въпросът за механизма за сваляне на санкциите е един от най-сложните в преговорите.

Международните санкции бяха наложени на страната поради съмнения, че тя разработва атомно оръжие. Ограничителните мерки включват и забрана за износ на петрол. Замразени бяха и сметките на страната, както и тези на някои ирански компании в чужди банки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nihad Abilev

    0 0 Отговор
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    А на американците им трябва само техния петрол...
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    Атомната енергия за военни цели