Last news in Fakti

10 Април, 2015 17:08 2 683 3

За какво чешкият президент Милош Земан отива в Москва?

  • милош земан-
  • барак обама-
  • москва-
  • 9 май-
  • американския посланик-
  • андрю шапиро-
  • деня на победата

Държавният глава на Чехия обяви, че ще разговаря с американския посланик в Прага, ако и Обама приеме чешкия посланик в Белия дом

За какво чешкият президент Милош Земан отива в Москва? - 1
Чешкият държавен глава Милош Земан. Снимка: АП/БТА

Президентът на Чехия Милош Земан ще пристигне в Москва на 9 май, но не за парада на Червения площад в Деня на победата, а за да разговаря с премиера на Словакия Роберт Фицо, съобщиха Радио Прага и РИА „Новости“, позовавайки се на изявление на прессекретаря на Земан Иржи Овчачек.

По време на визитата си държавният глава Земан ще положи в Москва и венец в памет на съветските воини, загинали за освобождението на Чехословакия и за всички загинали във Втората световна война, обясни Овчачек.

В същото време от кабинета на словашкия премиер не са потвърдили участието на Фицо в мероприятията по случай 70-годишнината от победата над нацизма. По-рано президентът на Словакия Андржей Киска заяви, че няма да участва в тържествата.

След като Земан, известен с проруските си възгледи, обяви, че щеотиде в Москва на 9 май, представители на Гражданската демократична партия и на Христиан-демократическата партия в Чехия го подложиха на критика и призоваха правителството да не финансира пътуването на държавния глава. Гласуването по този въпрос бе отложено от 8 април за седмица по-късно заради разногласия сред министрите.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че посещението на президента в Москва не означава, че Прага е променила критичното си отношение към действията на Русия спрямо Украйна.

Междувременно Милош Земан обяви, че е готов да се срещне с посланика на САЩ в странат Андрю Шапиро, ако и президентът на САЩ Барак Обама приеме в Белия дом чешкия посланик във Вашингтон Петр Гандалович. Повод за тези изявления са критичните думи на Шапиро относно предстоящото пътуване на чешкия държавен глава в Москва. Тогава Земан каза, че не може да си престави чешкият посланик в САЩ да се бърка на американския президент Обама къде да пътува и къде да не пътува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххххх

    1 0 Отговор
    Само нашите управници са свалили гащите

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ххххх":

    Май не вдяваш,че мн други са съвсем беэ гащи!Погледни например на юг и ще ти светне.
  • 3 дддд

    1 0 Отговор
    hahah to`no taka adwektnost .... sre6ti po rang ..nqma gi posre6tame tuka razni alkoholici poslannici na visoko drjavno nivo vse edno sme indianci
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания