Last news in Fakti

15 Април, 2015 02:31 784 0

Тайван работи за насърчаване на културното многообразие и религиозните свободи

  • тайван-
  • тайпе-
  • ислям-
  • мюсюлмани-
  • мюсюлмански симпозиум-
  • световна мюсюлманска лига-
  • ма инцзю

Мюсюлманският симпозиум започна на 13 април в столицата на Република Китай

Международен симпозиум, посветен на преодоляване на съвременните предизвикателства пред мюсюлманските малцинства,  започна на 13 април в столицата на Тайван Тайпе, подчертавайки усилията на правителството на Република Китай за насърчаване на културното многообразие, човешките права и религиозните свободи.

Двудневното събитие, в което участват представители на повече от 20 страни и територии, се организира от  Световната мюсюлманска лига със седалище в Саудитска Арабия съвместно с Министерството на външните работи и няколко местни неправителствени организации. Това е третият път, в който Световната мюсюлманска лига спонсорира симпозиум в Тайван от 2004 г. насам.

Президентът Ма Инцзю заяви в писмено изявление, представено на церемонията по откриването, че докато мюсюлманите съставляват 1% от населението на Тайван, правителството се ангажира с гарантирането на техните права и повишаване на разбирането на ислямската вяра.

Много аспекти на исляма, включително принципът на равенство, мир и справедливост, резонират с духа на Република Китай, сподели Ма в своето изявление. Той добави, че очаква събитието да насърчи по-голяма социална хармония и толерантност в страната и чужбина.

Министърът на външните работи на страната Дейвид Лин на свой ред сподели по време на обръщението си, че симпозиумът представлява вот на доверие от страна на глобалната мюсюлманска общност към правителството и неговите опити за насърчаване на религиозната равнопоставеност.

„Различни етнически и религиозни групи се насърчават да участват в рационалната комуникация и приятелски обмен в Тайван, което води до по-уважително и стабилно общество, работещо в полза на нацията”, допълни Лин. Той заяви още, че Тайван играе своята роля в отговор на мизерията и страданието в големи части от Ирак и Сирия, причинени от въоръжените конфликти, помагайки с каквото може. „Ние сме предложили повече от 8.25 милиона щатски долара в помощ, включително 350 сглобяеми приюти за бежанците”.

В отговор на това генералният секретар на Световната мюсюлманска лига Абдула бин Абдул Мохсин Ал- Турки описа Тайван като приятелска страна и сподели, че очаква събитието да подчертае предизвикателствата и проблемите, с които се сблъскват  мюсюлманите днес.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА