Last news in Fakti

19 Април, 2015 08:07 1 013 0

Химическа лаборатория на колела започва своето 5-то турне

  • лаборатория-
  • тайван-
  • химия-
  • химически факултет-
  • университет-
  • експерименти

За пръв път мобилната лаборатория е създадена през 2011г. по случай Международната година на химията

Мобилната химическа лаборатория от Тамкангския университет в Тайпе се подготвя за поредното си пътно шоу за гимназисти през юни тази година.

Иновативната лаборатория на колела, помещаваща се в 3.5-тонен камион е оборудвана с най-съвременната техника и експериментални устройства. Първата такава лаборатория бе създадена през 2011г. и посети над 185 училища, изминавайки 40 000 километра около Тайван и отдалечените острови.

„Проектът стартира като съвместна инициатива между няколко местни висши учебни заведения и Китайското химическо общество в чест на Международната година на химията през 2011г.”, каза ръководителят на екипа Као Хсиен-чанг от Химическия факултет  към Тамкангския университет.

„С държавно финансиране от 48.2 хиляди щатски долара и подкрепата от Колежа на науката, група доброволци от Химическия факултет на университета създадоха тази лаборатория с цел  разпространение на основни познания в областта на химията надлъж и нашир”, допълни той.

Според Као експериментите, които се провеждат в  лабораторията за младежите, по своята същност са магически представления, базиращи се на науката. Той смята,че чрез практическото (под  формата на оживени презентации) поднасяне на фактологията, описана в учебниците, се стимулира любознателността и това спомага за придобиване на фундаментални знания по химия.

„Например, веществата като пропилен и меден хлорофил, които са причинили миналогодишните експлозии на газ в Каошинг, по същество не са зли за природата”, заяви Као. „И двете са тясно свързани с всекидневния живот и могат да бъдат използвани по много различни начини”, допълни той.

Според него мобилната лаборатория има всички данни да създаде огромен интерес сред младите по отношение на тази дисциплина и да спомогне за възникването на ново поколение учени, посветени на химическата наука.  А самата лаборатория след повече от 8 обиколки около и в Тайван за последните четири години, също се развива и увеличава своя репертоар от презентации.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА