Last news in Fakti

30 Април, 2015 13:54 808 0

Спасиха момче, оцеляло пет дни под руините в Непал

  • непал-
  • спасиха-
  • момче

Лошото време затруднява спасителните операции в страната

Спасиха момче, оцеляло пет дни под руините в Непал - 1
Снимка: БТА/AP

15-годишно момче беше спасено от руините на сграда в Катманду, сринала се след мощното земетресение, което уби поне 5500 души в Непал, съобщи Би Би Си.

Огромна тълпа от хора аплодира спасителните екипи,след като те извадиха момчето от останките на срутената сграда в столицата на Непал. По операцията са работили американски и непалски спасителни работници. Младежът е оцелял пет дни под отломките. Веднага, след като бе спасен, той бе откаран към местна полева болница.

Спасеният е идентифициран като Пемба Таманг. Той бе откаран към болничното заведение на носилка  и с болнична яка.  Пострадалият не е бил погребан на голяма дълбочина, но е бил притиснат между двата етажа на сградата, в която е живял.

В същото време военните в Бактапур са спасили 11-годишно момиче от отломките на сграда, пострадала от труса.

Вече бе обявено, че експедициите до връх Еверест, където лавина уби 18 души, може да бъдат възобновени в началото на следващата седмица.  Очаква се стълбите и пътеките в района на планината да бъдат ремонтирани през следващите няколко дни.

Лошото време пък възпрепятства работата на спасителните екипи, които трябва да достигнат до по-трудно достъпните райони в страната. Част от спасителните хеликоптери не са могли да излетят на време заради облачното време. 

Все повече се покачва напрежението в някои от селата в отдалечените райони в Непал, които все още не са получили никаква помощ. Някои от оцелелите са заявили пред Би Би Си, че до този момент до тях не са достигнали нито храна, нито медикаменти.

От ООН настояват в помощ на Непал да бъдат опуснати $415 млн., с които да бъдат подпомогнати спасителните акции през следващите три месеца. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА