15 Май, 2015 10:16 3 996 0

Сърбия реабилитира Драголюб (Дража) Михайлович

  • драголюб михайлович-
  • дража михайлович-
  • сърбия-
  • реабилитация-
  • съд

Сръбски съд на Сърбия реабилитира ген. Драголюб (Дража) Михайлович, който беше екзекутиран от комунистическите власти на 17 юли 1946 г.

Съдията Александър Треснев посочи, че присъдата срещу Михайлович е необоснована. "Освен факта, че той не е получил справедлив процес, случаят срещу Михайлович е бил политически мотивиран, а присъдата предопределена", заяви Александър Треснев.

През 2010г. внукът му Войслав подаде иск в съда за реабилитиране. В молбата беше посочено, че Дража Михайлович е е сражавал с нацисти, комунисти и слуги на окупаторите, докато е изчаквал пристигането на Съюзниците, за да се вдигне срещу германците.

Ивица Дачич заяви, че решението на съда няма да доведе до помирение, а до разделение на нацията.

За съжаление се случва реабилитация на четническото движение. Това коментира в интервю за H1последният председател на председателството на Югославия и вторият президент на Хърватия Степан Месич.

Десетилетия наред в Титова Югославия четниците на Дража Михайлович са смятани за безпощадни отряди от главорези. При разпадането на Югославия сръбските националисти през 90-те години на миналия ХХ в. носеха неговото име, знаци и дори характерната му брада.

"Това е огромна грешка, сравнима с реабилитирането на Хитлер, Мусолини или Павелич", каза министърът на правосъдието на Хърватия Орсат Миленич. Може да се очаква Загреб да постави пречки пред интеграцията на Сърбия в ЕС.

Дража Михайлович е сръбски генерал и герой от Първата световна война, който по-късно става предводител на националистическото движение на четниците, станали по-известни като Югославска армия в отечеството.

Президентът на САЩ Хари Труман го награждава посмъртно с Ордена на почетния легион за това, че четниците му спасяват живота на 500 американски летци по време на Втората световна война.

Михайлович е приет в Сръбската военна академия през 1910 и като курсант е изпратен на фронта по време на Балканските войни (1912-1913). През юли 1913 е повишен в чин младши лейтенант. Служи по време на Първата световна война и заедно със сръбската армия избягва в Албания през 1915 по време на дългото отстъпление на сръбските войски, по-известно като "Албанската голгота". По-късно Дража Михаилович е награден с ордени за успехите си на Солунския фронт.

В периода юни 1935 - май 1936 година Дража Михайлович е военен аташе в югославската легация София, като активно работи с българската опозиция в лицето на различните фракции на БЗНС за единение на България към Югославия под управлението на династията Караджорджевич.

Осъден на смърт в белградския процес проведен в периода 10 юни - 15 юли 1946 г. който е формален, тъй като съдбата му е предрешена. Съдът не приема показанията на американските офицери във формированията на Михайлович по време на войната, както и на англо-американските летци, свалени над територията на Югославия и спасени от четниците. По време на войната са спасени повече от 500 пилота. На 15 юли Михайлович е осъден на смърт и на 17 юли е разстрелян. Мястото на погребението остава неизвестно.

Дража Михайлович прекрасно владеел устно и писмено български език.

Дневник на Драголюб Михайлович, за чиято автентичност има известни спорове, съдържа визията му за една етнически прочистена Сърбия от Триест в Италия до Македония като доминираща сила в една югославска федерация с участието на България и под управлението на династията Караджордчевич.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: