Last news in Fakti

26 Май, 2015 13:24 1 230 0

Границите на Балканите трябва да падат, а не да се местят

  • росен плевнелиев-
  • балканите-
  • граници-
  • падат-
  • местят

България поема ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, заяви Плевнелиев

Границите на Балканите трябва да падат, а не да се местят - 1
Снимки: БТА

България разглежда сътрудничеството, помирението, свързаността и добросъседството като основополагащи ценности за Балканите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ПСЮИЕ, която се провежда в албанската столица Тирана.

На форума България пое ротационното председателство на Процеса от досегашния председател Албания. Страната ни ще оглавява регионалната инициатива от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 година, което съвпада с 20-годишнината от създаването на политическия формат, учреден в София през 1996 година.

Развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията ще са основните приоритети на българското председателство, представени от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на ПСЮИЕ.

Пред участниците във форума държавният глава подчерта, че за последните две десетилетия Балканите са постигнали напредък и са разрешили редица сериозни проблеми, но са необходими още усилия за мира и просперитета в Югоизточна Европа. „Трябва да гледаме напред, а не назад – агресията, нестабилността, промяната на граници със сила не водят към добро бъдеще. Нито пък популизмът и агресивният национализъм“, изтъкна държавният глава. Росен Плевнелиев посочи европейското бъдеще като обединяващ фактор за региона, а интеграцията – като двигател на позитивна промяна.

Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят. Сътрудничеството между съседните държави е мощен инструмент за напредък, особено на Балканите, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава апелира страните в региона да работят за повече доверие и добра комуникация, което е предпоставка за предотвратяване на много кризи. Всяка отделна държава в региона може и трябва да допринесе за мирни, демократични и проспериращи Балкани, заяви Росен Плевнелиев. „Нека избегнем двойните игри и двойните стандарти – в тълкуването на историята, в политиката, демокрацията, във върховенството на закона и свободата на медиите“, призова още президентът.

Росен Плевнелиев заяви категорично, че интеграцията на региона няма алтернатива и е основната гаранция за мир, стабилност и просперитет на Балканите. „Скорошните събития в Република Македония показаха необходимостта да препотвърдим подкрепата си за независимостта и териториалната цялост на страната“, заяви президентът. Държавният глава съобщи, че като председател на ПСЮИЕ България ще инициира и ще работи за приемането на Съвместна декларация за препотвърждаване на принципа на ненарушимостта на границите в региона.

„Искаме суверенният избор на народите на Балканите да бъде уважен. Векове наред Великите сили си играеха с региона. Сега това е наша собствена отговорност“, обърна се президентът към участниците в ПСЮИЕ. Росен Плевнелиев изтъкна, че гражданите на всички държави на Балканите искат да бъдат част от европейското семейство, което споделя демократични ценности и идеали, а ролята на политиците е да осъществят тази цел.

Президентът подчерта големия потенциал на Югоизточна Европа и необходимостта от общи усилия за засилване на свързаността на региона, за да се насърчат чуждестранните инвестиции, да се отворят нови пазари, да се даде тласък на туризма и производството. Само заедно можем да гарантираме стабилност, без която не може да очакваме развитие, посочи президентът. Росен Плевнелиев изтъкна и необходимостта от съвместни усилия и регионален подход за справяне с комплексните предизвикателства, пред които Югоизточна Европа е изправена - енергийната зависимост, липсата на свързаност, икономическите проблеми, климатичните промени, най-големият миграционен поток от десетилетия насам. По отношение на безпрецедентната бежанска вълна България ще работи за обединяване на усилията и провеждане на регионална политика, основана на солидарността със засегнатите страни. Възможност за обмяна на идеи и изработване на обща позиция ще бъде предоставена на две специални конференции, посветени на миграционната политика и демографските предизвикателства.

Реализирането на проекти в областта на транспортната и енергийна инфраструктура е друг водещ приоритет за българското председателство. Европейската комисия планира да инвестира почти 50 млрд. евро до 2020 г. в ЮИЕ, което означава значително повишаване на фондовете за трансгранично сътрудничество, коментира Росен Плевнелиев. Президентът призова за ефективно оползотворяване на тези средства за изграждането и модернизирането на регионалната инфраструктура.

„Подобряването на енергийната сигурност в региона чрез диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси и свързването на газовите и електрически мрежи трябва да бъде общ приоритет“, категоричен беше българският държавен глава. Президентът посочи още, че с изграждането на регионална енергийна борса държавите на Балканите ще поставят основата на общ енергиен пазар, който предлага енергия на конкурентни цени. Държавният глава предложи на участниците в ПСЮИЕ изграждането на Европейския енергиен съюз да започне именно от Балканите. В програмата на българското председателство са предвидени форуми на високо равнище, посветени на регионалната инфраструктура и енергетиката.

В следващите 12 месеца като председател на ПСЮИЕ страната ни ще работи приоритетно и за укрепване на основите на демокрацията,  включително свободата на медиите, осигуряване на достъп до интернет и нови технологии в подкрепа на активно гражданско общество в региона. Президентът Плевнелиев призова да се работи за по-прозрачни и ефективни институции. Според държавния глава без да бъдат положени усилия за укрепването на демокрацията в региона, положителната промяна на Балканите ще бъде поставен в риск.

Страната ни ще фокусира усилията си и върху повишаването на видимостта на ПСЮИЕ като политически формат в рамките на европейските институции. Взаимодействието между ПСЮИЕ и ЕС е жизненоважно за европейската и евроатлантическа интеграция на Западните Балкани, посочи президентът.

Пред участниците във форума Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от по-нататъшно засилване на партньорството между държавите от ПСЮИЕ в рамките на изпълнителната институция на формата за диалог – Съвета за регионално сътрудничество. Президентът отбеляза и важността на задълбочаване сътрудничеството между Процеса и други формати на ЕС за регионален диалог като Дунавската стратегия, стратегията за Адриатическо-Йонийския регион и Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество.

Страната ни придава голямо значение на задълбочаването на парламентарния диалог между държавите от Югоизточна Европа. „Разчитаме на подкрепа на държавите от ПСЮИЕ за трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в София в нов, постоянен, секретариат на Парламентарната асамблея“, заяви още президентът Плевнелиев.

България е сред учредителите на ПСЮИЕ през 1996 година. Оттогава досега страната ни е председателствала Процеса два пъти – през 1996-1997 г. и през 2007 и 2008 г. От 1 юни страната ни ще оглави регионалния формат за трети път под мотото „ПСЮИЕ – 20 ключови години за регионално сътрудничество”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: