6 Септември, 2011 13:34 649 0

Обща стачка парализира Италия

  • стачка-
  • италия
Обща стачка парализира Италия - 1
La Repubblica

Служителите в цяла Италия обявиха днес стачка срещу плана за строги бюджетни икономии на правителството на Силвио Берлускони, което се бори да получи подкрепа в парламента на обявения през август пакет от мерки на стойност 45,5 милиарда евро, предаде Ройтерс.
Очаква се 8-часовата стачка по призива на най-големия синдикат, Обща италианска конфедерация на труда, да наруши обществения транспорт, включително въздушните полети.
Към протеста ще се присъединят частично лекарите и учителите, както и служителите от държавните предприятия и ведомства. Акцията ще причини значителни неудобства на участниците в международния кинофестивал във Венеция, където в продължение на 7 часа напълно ще бъде прекратено фериботното обслужване между островите.
В същото време собствен протест обяви и асоциацията на кинематографистите, която протестира срещу съкратеното финансиране на културата, включително киноиндустрията. Стачката съвпада с днешните дебати в Сената, на които правителството се надява да получи подкрепа на плана преди внасянето му в долната камара на парламента, отбелязва Ройтерс.
В необичайно обръщение, отразяващо сериозността на ситуацията след спада на котировките на италианските облигации вчера, президентът Джорджо Наполитано изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието в държавните финанси.
Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва силна подкрепа на Рим спрямо натиска на пазарите, изкупувайки италиански облигации в усилията си да спре нарастването на лихвите до непоносими равнища. Търпението й обаче е подложено на изпитание от хаотичния начин, по който се работи по пакета от строги мерки и липсата на конкретни стъпки за постигане на обещания от правителството бюджетен баланс до 2013 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА