Last news in Fakti

3 Юни, 2015 10:16, обновена 3 Юни, 2015 10:59 1 115 1

Уикилийкс предлага 100 000 долара награда за пълния текст на ТТП

  • уикилийкс-
  • награда-
  • ттп-
  • споразумение за транс-тихоокеанско партньорство

Сайтът на Джулиан Асанж започна кампания по издирването на източник, който може да разкрие най-търсената тайна на Америка – споразумението за Транс-тихоокеанско партньорство ТТП (TPP)

Уикилийкс се опитва да даде нов стимул на хората, с който да ги насърчи да подават сигнали за нередности.

Във вторник Уикилийкс обяви, че предлага награда от 100 хиляди долара, за този, който му предостави всичките 26 все още тайни глави на от споразумението за Транстихоокеанско партньорство, спорнo търговско споразумение, договорено при закрити врати между САЩ и единадесет тихоокеански нации.

"Часовникът на прозрачност изтече за ТТП. Без повече тайни. Без повече извинения. Нека да отворим ТТП веднъж завинаги", заяви основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж в изявление.

В съобщението, публикувано на сайта се казва, че 26 от 29-те глави на споразумението, касаещи заетостта, телекомуникациите и търговията със селскостопанска продукция, „все още са засекретени“. Информацията в тези документи „принадлежи на тесен кръг преговарящи и големите корпорации, имащи привилегирован статут“, а самото споразумение е „една от най-търсените тайни на САЩ“.

Текстът на споразумението, по което още се водят преговори и което би трябвало да увеличи стокообмена между 12 те държави (САЩ, Канада, Япония, Австралия,  Нова Зеландия, Чили, Мексико, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Брунеj), е класифициран.

Съгласно законопроект, който се очаква да бъде одобрен от Камарата на представителите, текстът ще бъде публично достъпен 60 дни преди да бъде подписан от президента на САЩ.

В рядък обрат, демократите се противопоставиха на натиска на администрацията на Обама да пуснат ТТП да премине в Конгреса.

Демократите твърдят, че споразумението не предлага достатъчно защита срещу злоупотреба от страна на големите мултинационални компании и може да доведе до загуба на работни места в САЩ, пише "Бизнес инсайдър".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hira K K Njgarbh

    0 1 Отговор
    аз го имам ама 100к са ми малко! Hira K K Njgarbh