Last news in Fakti

5 Юни, 2015 06:28 1 008 1

Крим, Ислямска държава и вируса Ебола в дневния ред на срещата на Г-7

  • среща-
  • дневен ред-
  • г-7

Срещата на лидерите на водещите икономики в света започва на 7-ми юни в германския замък Елмау

Крим, Ислямска държава и вируса Ебола в дневния ред на срещата на Г-7 - 1
Снимка: БТА/AP

Лидерите на седемте водещи икономики в света ще се срещнат в алпийския замък Елмау, Бавария,  на 7-ми и 8-ми юни, за да обсъдят най-належащите глобални проблеми.

Реално в основата на тазгодишната среща на Г-7 ще залегне кризисната дипломация. Основни точки на срещата ще са анексирането на Крим от Русия. Също така и продължаващото разрастване на групировката Ислямска държава в Сирия и Ирак. Разпространението на вируса Ебола, който заплашва да дестабилизира няколко африкански държави и да забави тяхното икономическо развитие е също сред топтемите.

По повод на срещата германският канцлер Ангела Меркел заявява, цитирана от The Globe and Mail:

„Нашите цели са устойчивост и ценности ориентирани към растеж и просперитет за колкото се може повече хора. Това може да бъде постигнато само чрез отворени политически системи и засилена международна търговия въз основа на високи социални и екологични стандарти. Съответно Г-7 подкрепя Световната търговска организация в нейните усилия за възможно най-бързото приключване на кръга от преговори в Доха. Също така ние трябва да осъществим бърз напредък в споразуменията за свободна търговия между членовете на Г-7.“

Председателството на срещата през тази година е възложено на Германия. В нея участие ще вземат президентът на САЩ – Барак Обама, премиерът на Великобритания – Дейвид Камерън, президентът на Франция – Франсоа Оланд, премиерът на Италия – Матео Ренци, премиерът на Япония – Шинзо Абе,  премиерът на Канада – Стивън Харпър и канцлерът на Германия – Ангела Меркел.

За първи път от 1998 г. насам срещата ще се проведе във формат Г-7, след като Русия бе отстранена заради анексирането на Крим и въоръжения конфликт в Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел вече обяви, че връщането на Русия във формата е невъзможно, докато страната не започне да спазва основните демократични ценности, въпреки че бизнесът в Германия настояваше за руското  участие в срещата. Отношенията с Русия и разрешаването на кризата в Уркайна ще се основни точки в разговорите.

Също така ще бъдат разгледани и някои от най-наболелите икономически проблеми в световен мащаб. Макар и финансовата криза в Гърция да не е в официалния дневен ред на срещата на върха, едва ли възможното излизане на страната от Еврозоната ще остане встрани от разговорите. Ангела Меркел пък ще се опита да докаже, че Г-7 може да играе ключова роля в напредъка по разрешаването на проблеми като бедността и глобалното затопляне.

На 7-ми май германското правителство обяви инициативата на Г-7 за рисковете заради климата. Тя има за цел да подобри издръжливостта на развиващите се страни срещу бедствия, причинени от климата.


През април външните министри на Г-7 приеха декларация за морската сигурност, очертавайки своите опасения по отношение на териториалните спорове в Южнокитайско и Севернокитайско море. Вече излязоха данни от американското разузнаване, за това, че китайските власти са разположили оръдия на един от изградените в Южнокитайско море изкуствени острови, което поражда опасения, че това може да е прелюдия към налагането на отбранителна идентификационна зона в Южнокитайско море. Япония поиска от своите партньори да вземат по-сериозна позиция относно  действията на Китай.

Заради срещата на върха Германия въведе специален граничен контрол от 26-ти май до 15-ти юни. Става дума предимно за границата на Германия с Австрия и Чехия. Около 2 500 полицаи ще бъдат в действие при охраната на срещата на държавните и правителствените ръководители от Г-7. Други 800 полицаи ще подпомагат федералната криминална служба.

Около 70 противници на срещата на Г-7 вече построиха палатков лагер в равнината около  Гармиш-Партенкирхен. Община Гармиш-Партенкирхен първоначално забрани изграждането на палатковите лагери за около 1000 души, но по-късно административният съд в Мюнхен отмени забраната, съобщават немските медии. Очаква се в палатковите лагери да пристигнат още активисти, както от Германия, така и от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 0 Отговор
    Крим е част от Руската федерация... Защо са заинтересовани от него? Да обсъдят защо в Донбасс украинците повече от година не спират да убиват цивилни! Защо в Украйна вилнеят нацистки военни подразделения?!?! Това е доста неприятно, ако питате мен! На едно ниво е с ИГИЛ, защото болката която донесоха на човечеството тези идеологии е еднаква!
Новини по държави: