10 Септември, 2011 09:24 705 0

Хилари Клинтън: Ню Йорк и Вашингтон са все още цели на Ал Кайда

  • хилари клинтън-
  • ал кайда
Хилари Клинтън: Ню Йорк и Вашингтон са все още цели на Ал Кайда - 1
Архив

Ние се срещаме тук, в Ню Йорк, с новината от снощи за конкретно, достоверно, но непроверено съобщение за заплаха да се навреди на американци, особено в Ню Йорк и Вашингтон, предупреди държавният секретар Хилари Клинтън в реч два дни преди 10-годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г.

Тя подчерта, че не е възможно да бъде осуетяван всеки заговор и че Ал Кайда все още има потенциал да извършва регионални и международни акции.

САЩ не могат да си позволят да живеят в страх, да пожертват ценностите си или да се изолират от света заради притеснения от терористични атаки, заяви още американският държавен секретар в навечерието на 10-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г.

Решени сме да не допуснем призракът на тероризма да помрачи националния ни характер, който винаги е бил най-голямото предимство на Америка, подчерта държавният секретар, цитирана от АП.

Комисия установи, че преди 11 септември Америка не се беше адаптирала достатъчно бързо към новите и различни видове заплахи. Наложително е да не повтаряме отново тази грешка, каза Клинтън.

Отслабихме значително лидерското ядро на Ал Кайда в Афганистан и Пакистан, но днес отново ни се напомни, че те все още могат да извършат атентати и да вдъхновят други да направят подобно нещо, изтъкна още Клинтън.

Американски представители казаха, че вчера президентът Барак Обама е разпоредил да бъдат удвоени антитерористичните мерки в САЩ в навечерието на годишнината.

Хилари Клинтън обяви, че по-късно този месец САЩ ще оглавят заедно с Турция световна кампания срещу тероризма. В инициативата, наречена Световен форум за борба с тероризма, ще се включат още 30 държави, които Клинтън описа като „традиционни съюзници, бързо развиващите се държави и страни с преобладаващо мюсюлманско население”, предаде ДПА.

Според Ройтерс освен учредителите САЩ и Турция във форума ще участват Австралия, Алжир, Великобритания, Германия, Дания, Европейският съюз, Египет, Индия, Индонезия, Испания, Италия, Йордания, Канада, Катар, Китай, Колумбия, Мароко, Нигерия, Нова Зеландия, ОАЕ, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Холандия, Швейцария, Франция, Южна Африка и Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА