Last news in Fakti

14 Юли, 2015 00:05 1 756 6

В Боинг проектират двигател, работещ чрез термоядрени експлозии

  • боинг-
  • двигател-
  • експлозии

От компанията вече са получили патент за проекта

Компанията Боинг е получила одобрение на патент за авиационен двигател, работещ чрез енергията от термоядрени експлозии, съобщи „Дейли Мейл“.

Патентът е издаден от Ведомоството по одобрение на патенти и търговски марки в САЩ. Основният елемент на устройството са лазери, които се  сблъскват с радиоактивни вещества като деутерий и тритий.  Предполага се, че мощни лазери могат да бъдат изстрелвани към радиоактивни изотопи на водорода в горивна камера. В резултат на това започва реакция на ядрен синтез. Целият процес е като малък термоядрен взрив.

Продуктът на реакцията (водород или хелий) ще излязат от двигателя през дюза за производство на тяга. В допълнение термоядрената реакция ще нагрява преградата на горивната камера, която ще бъде покрита с уран-238. В резултат на контакта с високоенергийни неутрони ще бъде освободено огромно количество топлина.

На преградата се подава охлаждаща течност, която изпарявайки се ще завърти специална турбина, енергията от която ще задейства лазерите.

Авторите на патента отбелязват високата активност на устройството: с изключение на деутерий и тритий, то почти не се нуждае от външни източници на захранване. Съобщава се още, че лазерно-термоядрения двигател може да работи и с ракети-носители,  ракетни снаряди и дори космически кораби. На този етап обаче двигателят съществува само като научен проект. Технологията е толкова сложна и спорна от гледна точка на сигурността, че нейното практическо прилагане не е на дневен ред.

Все още повечето самолети използват турбовентилаторни двигатели, в които вентилатори и турбини сгъстяват въздуха и възпламеняват горивото, създавайки необходимата за полета тяга. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 0 Отговор
    Верно че че самолета може да се взриви във въэдуха,но пък вероятността парченца от телата и багажа на пътниците да попаднат все пак на местата закъдето са се запътили е много голяма!
  • 2 ASD

    1 2 Отговор
    В момента реактивните двигатели на самолетите ни ръсят ежедневно с алуминии никел и други елементи в резултат на износването на двигателите.
    Представете си каква радиация ще ръси това нещо!!!
  • 3 сссс

    1 2 Отговор
    руските троло-лизачи нервно пушат отстрани и се чудят ся ква простотийка да напишат за този боинг
  • 4 Бай хой

    1 1 Отговор
    Те контролиран ядрен разпад не могат да направят като хората а какво остава за ядрен синтез. Най вероятно патента да е за теоретични възможности за далечното бъдеще.
  • 5 ссссс

    1 1 Отговор
    А в същото това време, руските супер-фърчиплани продължават да падат като презрели Абълки ;https://news.mail.ru/inregions/fareast/27/incident/22654709/?frommail=1

    Коментиран от #6

  • 6 сссс

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ссссс":

    11 минут назад | События | РБК
    В Хабаровском крае упал бомбардировщик Ту-95
    ​В Хабаровском крае потерпел крушение стратегический бомбардировщик Ту-95МС, сообщает Интерфакс со ссылкой на Минобороны.