Last news in Fakti

14 Септември, 2011 11:58 807 0

Край на бомбите в Кабул

  • кабул-
  • афганистан-
  • талибани
Край на бомбите в Кабул - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афганистанските сили за сигурност потушиха размириците в столицата Кабул след 20 часа бомби и престрелки, предаде Би Би Си. Ликвидирани са и последните екстремисти от редиците на бунтовниците, които нападнаха сградата на американското посолство, щаб-квартира на НАТО и полицейски сгради.

Това е най-сложната атака над афганистанската столица досега, осъществена с коли-бомби, гранати и огнестрелно оръжие. Отговорност за нея поеха талибаните, но има данни, че зад нападенията може да стои и мрежа, близка до тях и Ал Кайда, която обаче действа самостоятелно. За справяне с бунтовниците са ползвани военни хеликоптери. Най-малко седем души са загинали. От страна на талибаните жертвите са 9.

Многоетажната сграда в строеж, която талибаните барикадираха и използваха за свой координационен център, вече е прочистена. От там те са стреляли целите си.

Още вчера бе спрян екстремист-самоубиец, поел към летището. Сградата на американското посолство е ударена от няколко гранати.

От вътрешното министерство съобщиха, че ситуацията в Кабул вече се нормализира. Източници на Би Би Си съобщават, че талибаните са били достатъчно подготвени и оборудвани, за да удържат атаката три дни.

Това е първи случай, в който четири групи бунтовници провеждат едновременна атака на четири места в сърцето на Кабул.

Афганистанският президент Хамид Карзай заяви в съобщение, че нападенията няма да разколебаят силите на сигурност на страната при междувременното изтегляне на американските военни. 

 

Тема в развитие:

Кабул в огън и куршуми


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА