Last news in Fakti

23 Юли, 2015 18:00, обновена 23 Юли, 2015 18:39 1 547 1

Смъртните случаи в полицейските арести в UK са скочили драстично

  • полиция-
  • великобритания-
  • арести-
  • арестуван-
  • арест-
  • тереза мей

Последните данни показват, че 17 души са загинали по време или след задържането си от полицията в периода 2014-2115 г.

Смъртните случаи в полицейските арести в UK са скочили драстично - 1
Снимка АП/БТА

Броят на хората, убити  в полицейски арести във Великобритания, е достигнал най-високото си ниво от пет години насам. Това сочат последни данни на проучване, оповестено часове преди Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания, да започне своето независимо разследване след десетилетия на натиск от страна на семействата,  загубили близки, пише „Гардиан“.

Последният път, когато този брой е бил толкова висок, е било в периода 2010-2011 г., когато той достига 21 души. Според  проучването, е имало 69 самоубийства след арест. Това е с 50% над броя на самоубийците преди 5 години - 46 души.

Тереза Мей заяви, че е "била поразена от болката и страданията на семействата, които все още търсят отговори". Днес тя започва независим преглед на смъртните случаи в полицейските арести и обеща да изкорени "уклончивостта и препятствията", на които семействата се натъкват. Нейната цел е да върне общественото доверие в полицията.

В реч, изнесена днес, Мей обяви, че злоупотребите от страна на служители на реда застрашава здравата основа, на която е стъпило британското правоприлагане.

"Никой не иска такива инциденти да се случват и знам, че всеки, замесен предприема стъпки, за да бъдат избегнати. Но когато такива инциденти се случват, всеки един от тях представлява провал и има потенциал да подкопае драстично отношенията между гражданите и полицията", заяви Мей.

Проверката на смъртните случаи в арестите ще разследва методите за обезопасяване, използвани от служителите на реда. Тя също така ще проучи как да бъдат осигурени алтернативни места за хора с психични проблеми, така че те не се окажат в една килия с останалите престъпници, защото няма друга последна инстанция на разположение.

Семействата и тези, които са помогнали в техните битки за справедливост заявиха, че искат да научат всички подробности относно плановете на правителството, преди да одобрят новите мерки в правоприлагащите институции.

Последните официални статистически данни показват, че през 2013-2014 г., 68 души са се самоубили в рамките на два дни от момента на ареста си или лишаването си от свобода. Това са най-високите стойности от десетилетие насам. Имало е и 11 смъртни случаи по време или след полицейски арест.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Навсякъде полицаите са комплексари, не само в България.
    Полицията няма право да убива.

    Сега някое трол-ченге да почне да ми философства ?
Новини по държави: