Last news in Fakti

14 Септември, 2011 13:45 1 176 0

Групировката Хакани стои зад нападенията в Кабул

  • хакани-
  • кабул
Групировката Хакани стои зад нападенията в Кабул - 1
Архив

Терористичната групировка Хакани стои зад атаките в Кабул, смята посланикът на САЩ в Афганистан Раян Крокър.

Той обяви, че около шест или седем ракети са се приземили вътре в периметъра на американското посолство в началото на талибанската атака в центъра на града.

Ракетите са били изстреляни от достатъчно голямо разстояние. Крокър все пак потвърди, че срещу сградата е стреляно с РПГ от разстояние от 800 м..

Американското разузнаване смята, че терористичната групировка Хакани поддържа тесни връзки с мрежата Ал Кайда и се радва на подкрепата на талибаните.

Атаката ще възобнови дебатите доколко реалистичен е планът на НАТО да предаде на афганистанските сили грижата за сигурността в страната до края на 2014 г., когато трябва да приключи изтеглянето на чуждестранните войски, отбелязва германското сп. „Шпигел“.

Според „Вашингтон пост“ афганистански бунтовници предприеха координирани атаки срещу различни обекти в Кабул, разкривайки колко е уязвима сигурността в столицата в момент, когато войските на САЩ започват да се изтеглят от страната. Мащабът и интензивността на наглото нападение поставиха под съмнение реалната осъществимост на плана на Белия дом постепенно да предаде на афганистанските сили отговорността за сигурността в страната.

Появяването на Хакани повдига въпроса за успеха на американската мисия в Афганистан. Разположена в Северен Вазиристан в Пакистан терористичната групировка се превръща в най-смъртоносната заплаха за контингента на САЩ и НАТО от 2008 година насам. Под ръководството на опитния още от времената Съветска окупация полеви командир Молви Джалалудин Хакани и неговия син Сираджудин Хакани организацията изгражда стройна мрежа от тайни и добре обучени клетки за провеждане на нападения над съюзническите сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА