24 Юли, 2015 19:41, обновена 24 Юли, 2015 19:44 1 237 1

Какво е общото между акулите и тероризма?

  • акула-
  • австралия-
  • инцидент-
  • сърф-
  • южна африка-
  • мик фанинг

Една пресилена история за сърфинг с акули

Това се случи на сърф събитието J-Bay Open в Джефрис Бей, Южна Африка, с участието на австралийския сърфист Мик Фанинг и акула, която се оплела във въжето около крака на шампиона по сърф.  "Акулата просто идваше към моята дъска и аз ритах и крещях." След това разбира се медиите гръмнаха, раздухаха невероятната история на сърфиста, че дори интервюираха и майка му. „Браво на този герой, който с голи ръце се пребори със свирепото чудовище!“

Разбира се никой не подценява случилото се, но реакциите след тази история бяха малко пресилени, пише сайтът counterpunch.

Един факт се открояваше: Акулата, в подобни случаи, не може да спечели. Когато един глупав човек се озове в менюто, този измислен обществен договор между Хомо сапиенс и другите същества - едностранно разбиране за това как хората съжителстват с такива предполагаеми "диви" животни - се разваля.

Не че въпросните животни са били питани за това странно, унизително подреждане на антропоморфно удобство. Племето става раздразнително когато е причинена вредата или болка на един от тях; има тенденция те да мобилизират усилията си и да организира лов за съответното животно.

Законово-регламентираното прочистване на бреговете от акули е подкрепяно от екцентрично неуравновесения говорител на австралийската партия Reclaim Australia, съветник Кийт Картън.  Доста находчиво, Картън е успял да идентифицира липсата на интерес към нападенията от акули като подобна на тази спрямо "вътрешния тероризъм".  Според него срещата на Манинг с акулата е лоша поличба. "Опитите на Австралия в интеграцията се провалиха и сега ние сме лесна плячка за терористи и акули", обяснява той и добавя: „Внимавайте за следващата "обсада на Сидни" от акули-убийци.“

Други мерки, които имат за цел да пазят хората от акулите са въведени още в началото на драматичните срещи с морските убийци, включително и поставянето на смъртоносни капани с примамки в Западна Австралия.

Спектакълът бе посветен на трикратния световен шампион по сърф. Племето все още имаше своя сърфист, нямаше мъченик в уравнението. Ще продължи ли Фанинг да сърфира, се питат феновете и сърф общността? Е, може би. Възможно ли е психиката му да се е пречупила след страшния инцидент Възможно е, макар че според спортният психолог Пол Пена, случката ще се отрази на "мотивацията" на други сърфисти.

Американските спортни сайтове имаха особено желание да обърнат внимание на трансформацията на Фанинг от шампион по сърф до смел укротител на акули. Но едно нещо със сигурност е пределно ясно на целия свят след това нападение - Мик Фанинг се превърна в най-големият световен гладиатор за борба с акула на живо по телевизията и спечели без дори да бъде контузен.

Войнствената тема съскаше през медийния социален пейзаж. "Докато ти спеше", изтъква спортове коментатор Титус О'Райли, "Австралия победи Англия на крикет, а Мик Фанинг победен акула." Марката енергийни напитки "Шарк" реши да си послужи с евтин маркетинг трик като отбеляза, че Фанинг, изтъкнатият "Shark Fighter" ("Боец срещу акули) е повел с една точка срещу "Челюсти": "Ако атакувате Мик не забравяйте, че той ще се бори до край".

В допълнение на всичко това се появи взаимодействието между Фанинг и неговият колега сърфист, Джулиан Уилсън. Появиха се нюанси на "Илияда" с  могъщия Ахил и неговия придружител Патрокъл. Тъй като видео показа как Уилсън гребе в отчаян опит да достигне Фанинг, донякъде безсмислено действие, което все пак го превърна в  човека, който "дойде да ми помогне като воин". "Мик крещи на Джулиан да се маха, докато Джулиан трескаво се опитва да спаси приятеля си" написа сърфистът Клифтън Джеймс Хобгуд.

За да добави малко съмнителен баланс, Самюел Грубер от Фондация биологичното разнообразие Бимини, разположена на Бахамите, реши да влезе в съзнанието на акулата. "Животното е проявило любопитство, вероятно мислейки, че Фанинг е тюлен".

Но социалните медии показаха друга интригуваща гледна точка. Акулата без име, просто обект, използван за отдаване на почит към един сърфист, изведнъж се оказа, че си има собствен акаунт в социалната мрежа Туитър. Едно подходящо направено изображение на акула изправена пред редица микрофони казваше: "Аз просто плувах заедно с него, захапах някакво вкусно въже за крак, а някакъв пич ме удари в гърба ... Лудница!"

Сайтът News Thump също дойде с по-различен подход при отразяване на случката, обръщайки заглавията на останалите новинарски сайтове: "Акула оцеля след атака на австралийски сърфист".Ето, тук акулата вече си имаше име - Саймън Уилямс - и се оплакваше на всеослушание. Акулата дори бе цитирана да казва: "Аз просто плувах и си мислех какво да хапна, когато следващото нещо, което си спомням е, че имам цицина на главата".

Други припомниха на Фанинг и компания, че хората превишават правата си спрямо природата и околната среда.

Целият епизод започна да прилича на идиосинкратична конфекция, един емоционален разказ в търсене на героични тореадори и предизвикателни бикове. В нея обаче няма такова нещо. За да е ясно това е битка между човек и животно. Тази битка включва доста митове. Хората имат средства - когнитивни и физически, техните морски дружки нямкат. Фанинг и неговите колеги сърфисти, си бяха присвоили пространство, оспорвайки суверенитета на акулата.

Плувайте и сърфирайте, с всички възможни средства, но го правете в такива среди на своя собствена отговорност. Акулата Саймън Уилямс може да е точно зад вас.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Не разбрахме какво е мнението на авторката на статията.
    Цитатите изобилстват.
Новини по държави: