Last news in Fakti

28 Юли, 2015 12:02 6 292 0

Кога се задействат член 4 и член 5 от Северноатлантическия договор

  • нато-
  • член-
  • нападение-
  • заплаха

Член 4 от Договора за НАТО предвижда страните по Договора да се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях. След основаването на НАТО член 4 ще бъде използван за 5-ти път, отново по искане на Турция, съобщава ДПА. За разлика от него член 5 досега е използван само един път.

На 12 септември 2001 г., по-малко от 24 часа след терористичната атака в Ню Йорк, НАТО за първи път в своята история се позовава на член 5. Според него въоръженото нападение, предприето срещу една или повече страни по Договора, в Европа или в Северна Америка, да се разглежда като нападение срещу всички. Вследствие на това страните-членки се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора. На 2 октомври 2001 г. НАТО обяви предпоставките за задействане на член 5 за изпълнени. Алиансът подкрепи САЩ с разузнавателни самолети, които патрулираха до май 2002 г., а кораби на НАТО патрулираха в Средиземно море.

На 10 февруари 2003 г. Турция поиска среща на НАТО заради Ирак. В резултат на това НАТО реагира с операция, която продължи от края на февруари до началото на май 2003 г. Освен това самолети на НАТО патрулираха във въздушното пространство на Турция.

През 2012 г. Турция поиска две среши на посланиците на НАТО. И в двата случая причина бе конфликтът в Сирия. На 22 юни 2012 г. Анкара реагира на свалянето на неин самолет от Сирия, а на 3 октомври същата година поиска среща заради убийството на пет цивилни граждани в Сирия. Като резултат НАТО реши да стационира системата „Пейтриът“на турско-сирийската граница.

На 3 март 2014 г. Полша се позова на член 4 и поиска среща заради Украйна. Причина бе военната операция на Русия в Крим.

На 26 юли 2015 г. Турция поиска среща като се позова на член 4. Причината бе терористичните атаки с много загинали и сраженията с Ислямска държава на сирийско-турската граница.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА