Last news in Fakti

4 Август, 2015 15:39 999 2

14 г. затвор за дилър за манипулация на Libor-a

  • либор-
  • том хейс-
  • libor-
  • манипулация

Адвокатите на подсъдимия заявиха, че висшият мениджъмънт на финансовите институции е знаел за политиката и негласно я толерирал с раздаването на бонуси и щедри комисионни на служителите си

14 г. затвор за манипулация на Libor-a получи от британски съд Том Хейс. Той беше бивш дилър на банките UBS и Citogroup, предаде АП.

Британската служба за борба срещу финансовите престъпления смята, че Том Хейс е в центъра на система за тайно договаряне с други дилъри от същите банки, но и други институции. В заверата участвали най-малко 10 финансови институции и схемата е действала в началото на XXI в..

Съдът призна Том Хейс за виновен по всичките осем обвинения от заговор до измама.

Целта е била да се извлекат ползи за дилърите. По време на процеса стана ясно, че Хейс е обещавал на други дилъри по $100 000, ако задържат Libor-ът най-ниско възможно най-дълго.

Адвокатите на подсъдимия заявиха, че висшият мениджъмънт на финансовите институции е знаел за политиката и негласно я толерирал с раздаването на бонуси и щедри комисионни на служителите си.

Скандалът с манипулирането на Libor принуди шест големи банки да приемат споразумение с властите за глоби от $6 млрд. До момента са наложени финансови наказания за общо $9 млрд.

Индексът Libor се използва за изчисляването на лихви по милиардни финансови договори, сред които са лизингите за автомобили и ипотеките. Той се използва като основа за комплекс от финансови транзакции по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Това са закони!!! Тук за убийство дават по-малко, а английския съд го признава за виновен по обвинения, за които тук никой съдия не е и чувал даже!!!

    Коментиран от #2

  • 2 jp power

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    То тук никой не е чувал за SOFIX
Новини по държави: