Last news in Fakti

16 Септември, 2011 11:37 1 674 3

Холандия и Финландия не ни искат в Шенген

  • холандия-
  • финландия
Холандия и Финландия не ни искат в Шенген - 1
Архив

Холандия ще се противопостави на европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген.

Това е заявил холандският министър на имиграцията Герд Леерс пред парламента в четвъртък късно вечерта вечерта, предаде холандската агенция АНП.

Леерс е посочил, че Холандия ще използва правото си на вето, ако се реши България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона за свободно движение. Холандският министър на миграцията е отбелязвал, че основният проблем остава, че нито София, нито Букурещ правят достатъчно за борба с корупцията.

Финландия също подкрепя позицията на Холандия.

Това прави проблематично вземането на решение от Европейската комисия следващата седмица. Румъния и България се надяват, че в края на септември да получат зелена светлина за Шенген.

На 4 април т.г. водещият екип в работната група по въпросите на Шенген към Съвета на ЕС заяви официално, че България отговаря на изискванията за опазването на сухопътните граници на зоната.

Месец по-късно комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие доклада, който отбелязва готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство и препоръчва това да стане през 2011 г.

На 9 юни обаче Съветът на министрите на ЕС по вътрешни работи и правосъдие отложи решението си за септември под натиска на Франция, Германия и Холандия.

В началото на септември министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който бе на посещение в Брюксел, съобщи, че решението дали България и Румъния да бъдат допуснати в Шенгенското пространство ще бъде взето на 22 септември.

Днес пък се очаква Европейската комисия да предложи механизъм за изключването на страни от Шенгенската зона. Според дипломати целта е да се окаже натиск на Гърция да държи нелегалните имигранти извън европейския блок.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калин Василев

    1 0 Отговор
    Правилно!!!Българите да си стоят в България!
  • 2 Калин Василев

    1 0 Отговор
  • 3 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Какво да ни приемат хората в ШЕНГЕН бре,циганите побаркаха
    и Холандия и финландия и франция.Това човекоподбно същество
    принесено и разводнено в нашите земи е цирият на всичко.
    Хората дигнаха раце от источнитеси съюзници.Ние само правим
    купчинки с фикалии из Европа.Прави са хората,не сме за ТАМ !!1