17 Септември, 2011 09:46 1 765 0

Човечеството остава без роднини

  • вашингтон-
  • сащ-
  • човечеството-
  • без роднини-
  • роботи
Човечеството остава без роднини - 1
Снимка EPA/БГНЕС

Човек се превръща в част от машината, микромултинационални компании ще въртят глобалната икономика, малки групи хора ще заплашват света, а гражданите няма да имат роднини освен родителите си.

Това е част от прогнозата за планетата ни през 2025 г., съставена от сп. "Форийн полиси" и разпространена в интернет от сайта Inopressa, цитирана от БГНЕС.. Прогнозата е разработена в няколко статии.

Техника заживява собствен живот

Така е озаглавен публикуваният материал на авторите Айеша и Параг Хана. Техниката е навлязла във всички сфери на обществения живот, а хората търсят начини да ускорят биологичната си еволюция, за да настигнат научно-техническия прогрес. "Единственият начин да се постигне това е етапно интегриране с техниката, да се даде тласък на епохата на промените и откритията, която наричаме Епохата на хибридите", пишат авторите. Човек се превръща в част от машината, а тя – част от него. Авторите формулират 5 отличителни черти на новата епоха – техниката е навсякъде, расте интелектуалното й равнище, тя все повече се интегрира в социалния живот, способна на нови форми на интеграция и комбиниране, а способността й да предизвиква революционни промени (както положителни, така и отрицателни) е достигнала безпрецедентен размах.

Евтините роботи

Хъл Вериън е озаглавил статията си "Светът ще бъде управляван от микромултинационални компании с помощта на евтини роботи". Микромултинационалната компания е малка фирма, която обаче работи не в местен мащаб, а в целия свят, пояснява авторът. Днес откритията са базирани на новаторско комбиниране на стандартни компоненти, което се вижда примерно в програмирането (операционната система Linux, езикът на програмирането Python и т.н.). Това ще повлияе дълбоко на световната икономика и култура: "днес дори най-малката фирма може да си позволи компютри и комуникационни средства, за които преди 15 години би завидяла една голяма корпорация". Микромултинационалните фирми работят денонощно, привличат ресурси от различни страни и играят с дисбаланса на знанията, уменията и заплатите. Такива са например Skype и Rovio. Материалният свят се преобразява благодарение на поевтиняването на промишлените роботи. След 10 години средната класа ще може да си купува коли роботи по една и съща цена, предвижда авторът. Роботите вече могат да правят много несложни операции, при това по-сръчно от човека.

Концентрацията

"Всички институции ще станат толкова важни, че техният крах няма да бъде допуснат", вещае в заглавието си Джон Сио. Концентрацията е много важен и доходоносен фактор. По данни на Световната банка от 2009 г. половината от брутния вътрешен продукт на планетата се произвежда върху само 1,5% от територията на нейната суша. Човечеството емигрира в големите градове, а концентрацията на активите, примерно банковите, е типична за глобалните пазари. "Но концентрацията има и негативни последици", пише авторът. Над половината от населението на планетата и производствените мощности са съсредоточени върху относително малка територия – главно по крайбрежията. Следователно щетите от природни бедствия рязко ще нараснат. Във финансовия свят катастрофите ще станат по-чести и по-мащабни. В тази връзка авторът препоръчва да се въведат правила, предотвратяващи големите финансови пожари в "мегаполисите на финансовите рискове".

Войните на бъдещето

Роберт Д. Каплан смята, че моретата и океаните ще станат театър на бъдещите военни действия. Причината е, че демографският и икономически център на развитието се премества от Европа към Източна Азия. Той все пак се надява, че Китай и САЩ ще проявят разум и борбата за превъзходство в западната част на Тихия океан няма непременно да избие във война.

"Гответе се за демократизация на деструктивността", съветва Ендрю Крепиневич. Според него кардинално новите методи за водене на бойни действия ще застрашат живота много повече. САЩ вече загубиха монопола си върху високоточните бомби и ракети и към 2020 г. Персийският залив и много от районите в западната част на Тихия океан ще станат твърде опасни за американските военни, предсказва авторът. Дори терористичните организации може да се сдобият с високоточни оръжия. "Разпространението на ядреното оръжие в развиващите се страни също е не по-малко тревожно", пише авторът.

Но за континенталната част на САЩ най-опасни ще бъдат хакерските атаки, защото Вашингтон "забранява на военните си" да защитават гражданската инфраструктура. Прогресът на биотехнологиите означава, че може да се създават патогени, поразяващи само хора с определени гени. "Рязко ще нарасне потенциалната деструктивна сила на немногобройни групи хора. Това може да се нарече "демократизация на деструктивносjта" пише авторът.

Третият свят ще вземе своето

"Световната икономика кардинално ще се промени", отбелязва от своя страна Мохамед ел Ериан. Той посочва три важни фактора, които ще предопределят характера на световната икономика за десетилетия напред. Първо, твърде много развити държави се сблъскаха с дълбоките проблеми, засягащи баланса на доходите и разходите им, а също структурата на икономиките им. Второ, политиците отлагат решението на тези проблеми, с което ги усложняват още повече. Трето, прегрява икономиките на Бразилия, Китай, Индонезия и на още няколко развиващи се държави.

В близко бъдеще имущественото неравенство в развитите държави ще се превърне в социално-политически проблеми, предрича авторът. Проблемите на САЩ ще разлюлеят глобалната монетарна система. Развиващите се страни ще настигат и догонят развитите по равнище на доходи и по богатство и ще настояват техните интереси да се зачитат повече на световната арена.

САЩ ще станат износител на нефт

"Световната столица на нефта и газа ще стане Америка, Северна и Южна", предвижда Еми Майрес. Според нея това се дължи на технологични и политически причини. В двете Америки има много неразработени находища, всеки случай повече отколкото са в Близкия изток и северна Африка. Геополитическите проблеми вече започнаха, след като "въглеводородната мощ" на Иран, Русия и Венецуела се разклати, откакто САЩ нямат проблеми с газа. Вашингтон може да предоставят на Европа и Китай ноу-хау за нестандартните му находища и тогава ще изчезне необходимостта от кланяне на Москва и на страните от Персийския залив.

Планета на старците

"Светът ще бъде препълнен със старци", смята Филип Лонгмън. Населението ще се увеличава не толкова от по-високата раждаемост, колкото от увеличената продължителност на живота. Авторът смята, че през 2025 г. "най-бързостареещите държави" ще бъдат Иран и Мексико. Раждаемостта падна под равнището на възпроизводството не само в "стара Европа", но и в Бразилия, Китай, Ливан, Тунис, Виетнам. Повечето хора стигат до извода, че пренаселеността става голям проблем. Високите разходи по отглеждането на децата в мегаполисите е един от основните фактори за глобалното намаляване на раждаемостта.

И още една мегатенденция – бързите промени в размера, структурата и характера на семейството. Семействата с едно дете стават норма. В бъдеще една грамадна част от световното население няма да има биологични роднини освен собствените родители. А повечето деца ще израстват и ще бъдат възпитавани в условия, които днес се смятат за негативни – примерно в "половин семейства", с един само родител.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА