Last news in Fakti

19 Септември, 2011 20:26 682 0

Обама предложи по-високи данъци за богатите

  • барак обама-
  • дефицит

Ситуацията прилича на окопна война. Битката между републиканци и демократи е за начина как да бъде преборен недостига на пари и де факто е подготовка за изборите догодина

Обама предложи по-високи данъци за богатите - 1
Ройтерс

 Президентът на САЩ Барак Обама представи нов план за намаляване на бюджетния дефицит с над 3 трилиона долара. Близо половината от средствата трябва да дойдат от увеличаване на данъците на корпорациите и на хората с доходи от над 1 млн. долара годишно, предаде АП.

Предвижда се и отмяна на някои данъчни облекчения, с каквито в момента се ползват американските петролни и газови компании, съобщиха световните агенции.

Мерките ще включват също така реформи на земеделските субсидии, "умерено приспособяване" на федералните пенсионни програми, намаляване на разходите за подкрепяните от държавата ипотечни компании Фани Мей (Fannie Mae) и Фреди Мак (Freddie Mac), допълва ДПА.

Целта на Обама е да се опита да повлияе върху специалната надпартийна "супер комисия" на Конгреса, която има за задача до края на ноември да предложи начини за намаляване на дефицита с до 1,5 трилиона долара за период от 10 години, уточнява АП.

Всеки трябва да плаща "справедлив дял", каза президентът, цитиран от Ройтерс, в реч в Розовата градина на Белия дом. Богатите трябва отново да плащат данъци, каквито са плащали през 90-те години, а средната класа не бива да плаща по-високи данъчни ставки от милионерите, подчерта той.

Обама призова законодателите да приемат предложенията му за стимулиране на заетостта и плана за намаляване на бюджетния дефицит, допълва Асошиейтед прес. "Вашингтон трябва да живее според възможностите си. Трябва да съкратим разходите, които не можем да си позволим, за да платим за това, което наистина е важно", заяви президентът.

Около 1,1 трилиона долара трябва да бъдат спестени от оттеглянето на американските войски от Ирак и Афганистан, допълва ИТАР-ТАСС. Правителството предлага също така намаляване на плащанията по редица бюджетни програми, включително Медикеър (Medicare) и Медикейд (Medicaid), чрез което да бъдат спестени близо 580 млрд. долара.

Президентът обаче предупреди, че ще наложи вето на всеки законопроект, който предвижда намаляване на плащанията по Медикеър - федералната програма за здравно осигуряване на възрастните хора, без да изисква компаниите и богатите американци да плащат "справедлив дял от данъците", посочва Ройтерс.

"Няма да приемем едностранна сделка, която засяга най-уязвимите граждани", подчерта той. Други 430 млрд. долара трябва да се спестят при обслужването на държавния дълг чрез ускорен темп на изплащане на задълженията и преминаване към по-ниски лихви.

Предложенията на Обама са към "суперкомитет" от 12 законодатели - по 6 от двете партии в Конгреса. Това са хората, които до края на тази година трябва да кажат как да се свият държавните разходи с въпросните 3 трилиона долара.

Ситуацията прилича на окопна война. Битката между републиканци и демократи е за начина как да бъде преборен недостига на пари и де факто е подготовка за изборите догодина.

Искането на Обама за вдигане на данъците за богатите е срещу избирателите на Републиканската партия. Републиканците настояват за съкращаване на средства по здравните програми за възрастните, болните и бедните американци.

Това пък е част избирателната база на Демократическата партия, от която е и президентът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА