20 Септември, 2011 12:21 919 0

Съдят учени за земетресение

  • италия-
  • земетресение
Съдят учени за земетресение - 1
Л`Акуила

Шестима учени и бивши управници ще отидат на съд по обвинение за „неглижиране“ и „неблагоразумие“ при смъртта на 309 души в италианския град Л`Акуила и селата около него, които станаха жертви на мощно земетресение преди две години. Според обвинението специалистите не са дали точка оценка за последиците от евентуален трус, предаде Би Би Си. Защитата им твърди, че няма начин да се предскаже силно земетресение, дори и в сеизмична зона. Над 5000 учени пратиха отворено писмо до италианския президент Джорджо Наполитано в подкрепа на подсъдимите, които били част от екип, натоварен с оценка на риска при земетресения. Причината за възлагането на тази задача били поредица от малки трусове, усетени в средновековния град месеци преди големия трус със сила от 6,8 по скалата на Рихтер. Експертите препоръчали по-твърди антисеизмични мерки, включително и в укрепване на строителството на сгради. Именно в старите и неукрепени сгради бяха повечето жертви, а хората, които излязоха на улицата, се спасиха.

Прокуратурата твърди, че експертите са представили „непълна, неточна и противоречива информация“. Обвиняемите, сред които и някои от най-изтъкнатите италиански геофизици, са заплашени от пет години зад решетките и гроба от 30 млн. евро.

Процесът започна


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА