Тема: Украйна

17 Септември, 2015 16:17 1 018 1

ОССЕ: Порошенко да извади журналистите от списъка

  • петро порошенко-
  • журналисти-
  • списък-
  • указ-
  • украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко трябва да изключи журналистите от публикувания в сряда черен списък. Този призив отправи представителят на ОССЕ по свобода на медиите Дуня Миятович. Според нея решението на Киев представлява сериозна заплаха за правата на журналистите и свободата на информацията.

Властите в Украйна са длъжни да помагат на работа на журналистите и да се въздържат от създаването на административни пречки при влизането им в страната.

Международният комитет за защита на журналистите изрази тревога от указа на украинския президент Петро Порошенко.

Голяма част от включените в списъка 41 журналисти и блогъри работят за западни медии.

Ройтерс коментира, че указът може да отблъсне чуждестранните инвеститори и кредитори, в период, в който страната се нуждае от финансиране.

В сряда президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ 459, с който въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната за приемането на разширени санкции срещу Русия.

Агенцията се позовава на говорителя на украинското президентство Святослав Цеголко. По-рано през деня Петро Порошенко уточни, че санкциите засягат 400 физически и 90 юридически лица, „които са отговорни за извършването на престъпна дейност срещу украинската страна“.

В указа под N 2 в списъка със санкции срещу физически лица е депутатът от Атака Магдалена Ташева, а под N 59 Елена Йончева, чиито документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мона Пена

    0 0 Отговор
    Браво на Порошенко! Той е голям демократ! Какво би се случило, ако нашият президент забрани на журналист да влиза в България, само защото на него не му харесва. А нашата обективна журналистика мълчи и не защитава собствен колега. Независимо какви са възгледите им, тези наши журналисти са наистина подлоги!
Новини по държави: