Last news in Fakti

20 Септември, 2015 20:40, обновена 20 Септември, 2015 21:15 2 017 0

Хунтата в Буркина Фасо настоява да остане на власт

  • буркина фасо-
  • преврат-
  • генерал жилбер диендере-
  • правителство-
  • власт
Хунтата в Буркина Фасо настоява да остане на власт - 1
Снимки АП/БТА

Генералът, който оглави преврата в Буркина Фасо тази седмица, настоява да остане на власт, докато се проведат легитимните избори в страната.

Генерал Жилбер Диендере, който в момента оглавява страната, направи предложението по време на преговорите с посредничеството на западноафриканските медиатори в столицата Уагадугу.

Международната делегация, в която влиза и сенегалския президент Маки Сал, разговаря в събота с генерал Дендере.

В събота президентът на Бенин Томас Бони Яуи, посредник в преговорите, намекна за ново преходно правителство и възстановяването на временния президент Мишел Кафандо.

„Ние възнамеряваме да възстановим преходното правителство начело с гражданското лице Мишел Кафандо“, заяви Яи, като отбеляза, че по-подробна информация за „добрите новини“ ще бъде предоставена по-късно.

Според кореспондента на Би Би Си е малко вероятно светската власт да възвърне позициите си.

Документ, подписан от генерал Диендере заявява, че той трябва да остане президент до изборите, които ще се проведат на 11 октомври. Това е в рязко противоречие с оптимизма, изказан вчера от един от посредниците в преговорите, който предложи на президентската гвардия да се откаже от властта.

Генерал Диендере, беше началник на Генералния щаб на бившия президент Блез Компаоре, който бе свален от власт чрез народно въстание през октомври миналата година.

Най-малко 10 души бяха убити, а 113 ранени при сблъсъци след преврата в четвъртък.

Свалянето на цивилното временното правителство - извършено от президентската гвардия - е широко осъждано. Буркина Фасо дори беше отстранена от Африканския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА