Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 09:18 774 3

ООН предложи правителство на националното единство в Либия

  • оон-
  • правитеслтво-
  • либия

За премиер е издигнат Файез ал Сарадж

ООН предложи правителство на националното единство в Либия - 1
Снимка: БТА/AP

Пратеникът на ООН в Либния предложи сформирането на правителство на националното единство в страната, съобщи Fox News.

Това стана след месеци на преговори между двете враждуващи правителства в африканската страна. Списъците с министри са били одобрени от представителите на преговорите на двете правителства, като остава те да бъдат и официално признати от правителствата.

Представителят на ООН Бернандино Леон издигна за премиер името на Файез ал Сарадж, който е представител на намиращото се в Триполи правителство. Предложени са и трима вицепремиери: Ахмад Мейтиг, Фатхи ел Меджбри и Муса ел Кони. Те са представители на източната, западната и южната част на страната. В министерския съвет ще има и две жени.

След свалянето на диктатора Муамар Кадафи от власт през 2011 г. Либия е разделена на две правителства. Едното е подкрепяното от ислямистите правителство, базирано в Триполи и международно признатото правителство в град Тобрук. През миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призоваха двете правителства да постигнат по-бърз консенсус по между си, за да може да се възстанови стабилността в страната. Върховният представител на ЕС по външните въпроси Федерика Могерини приветства решението и поздрави преговарящите за проявената от тях отговорност. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Залива Сидра

    0 0 Отговор
    САкън Питайте Муамар КАдафи ..Човека още е жив и здрав ..Засега той отговаря за оня регион...
  • 2 спомнят си разни

    0 0 Отговор
    Навремето Муамар бе голям началник на едно важно звездно разузнаване..така бе се прикрил че ..и досега ги е страх
  • 3 koko

    0 0 Отговор
    а защо оон се меси във вътрешните им работи,за да създаде поредната страна васал на америка ли