Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 20:40, обновена 14 Октомври, 2015 20:53 1 194 0

ЕС притиска Турция да се съгласи на сделка за бежанците

  • имигранти-
  • бежанци-
  • ес-
  • турция-
  • европа-
  • сделка
ЕС притиска Турция да се съгласи на сделка за бежанците - 1
Снимка АП/БТА

Делегация от еврокомисари е отпътувала за Турция в отчаян последен опит да запазят проектоспоразумение за справяне с миграцията криза в Европа, съобщава Би Би Си.

ЕС се надяваше да има действащо споразумение преди срещата на върха в четвъртък. Темата обаче бе отложена с три дни заради националния траур в Турция след бомбените нападения в Анкара.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е начело на делегацията, която се стреми да убеди турското правителство да подпише съвместен план за действие относно кризата с миграцията. 

В навечерието на посещението на Тимерманс разкритикува страните от ЕС, че не са изпълнили задължението си да предоставят финансови средства и експерти, които да помогнат за справяне с кризата с мигрантите.

Той каза, че само три от 28-те страни членки на ЕС са дали общо около 12 милиона евро във фонд, насочен към подпомагане на африканските държави. "Касичката" трябваше да събере 1,8 млрд евро за две години. 

Едва 130 полицаи са приели доброволно да помогнат за свалянето на пръстови отпечатъци на хората, продължи той, значително по-малко от обещаните 1000-та служители.

Близо 600 000 имигранти са достигнали ЕС по море тази година, като основният им път е през Турция, се казва в доклад на Международната организация по миграция (МОМ).

Турция се смята, че е домакин на около два милиона имигранти, повечето от които бягат от войната в съседна Сирия.

В замяна на по-тясно сътрудничество с ЕС по отношение на имигрантите, се очаква Турция да поиска по-бързо развитие на въпроса с визите и нейни граждани да пътуват до европейските страни, които са премахнали граничния контрол в рамките на така нареченото Шенгенското пространство.

Но президентът на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че отстъпки ще бъдат направени само ако Турция помогне за намаляване на притока на имигранти. Туск предупреди, че следващата пролет може да донесе до границите на Европа още по-голяма вълна.

Повече от 590 000 мигранти са пристигнали по море към Европа през 2015 г., се казва в доклад на МОМ. Европейската гранична агенция Frontex е записала, че 710 000 души са пристигнали в Европа като цяло, но предупреждава, че "голям брой" може да са били отчетени два пъти в Гърция и след това Унгария / Хърватия. Повече от 3000 души са загинали в опит да прекосят Средиземно море тази година - предимно между Либия и Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: