Last news in Fakti

18 Октомври, 2015 09:05 1 090 0

Щайнмайер призова Иран да помогне за решението на ситуацията в Сирия

  • франк-валтер щайнмайер-
  • иран-
  • сирия

Той иска страната да използва влиянието си върху Башар Асад

Щайнмайер призова Иран да помогне за решението на ситуацията в Сирия - 1
Снимка: БТА/AP

 Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Иран да използва влиянието си върху сирийския президент Башар Асад, за да помогне за намирането на дипломатическо решение за конфликта в Иран, съобщи Ройтерс

Щайнмайер е на 4-дневно пътуване в Близкия Изток, като утре ще посети големия противник на Иран в региона – Саудитска Арабия. Той се опитва да убеди Техеран и Риад да започнат преговори за постигането на решение на конфликта в Сирия.

Техеран подкрепя сирийското правителство и чрез подкрепата си към ливанските войници от Хизбола, помага на Асад да се бори с бунтовниците, опитващи се да вземат властта в страната.

„Моето желание е Иран да използва влиянието си върху Асад и неговия антураж и така да направим първите  стъпки към успокояване на ситуацията в Сирия“, заяви Щайнмайер. Той е първият германски външен министър, който бе на официално посещение в Иран през последните 10 години.

Външният министър на Германия призова сирийското правителство да допусне хуманитарни организации в страната, които да помогнат на хората в нужда.

Германия не участва във военни действия в Сирия. Страната обачe осигурява оръжие и обучение за кюрдските сили в Ирак.

„Иран и Германия трябва да разширят двустранните си отношения с цел на решаването на международните конфликти, по-ефективната борба с тероризма и постигането на мир и сигурност в региона“, заяви иранският президент Хасан Рохани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА