Last news in Fakti

25 Октомври, 2015 11:37 643 0

Спокойна е обстановката в избирателните секции в Гърция и Лондон

  • спокойна-
  • обстановка-
  • избирателни-
  • секции-
  • гърция-
  • лондон

Общо в 18 секции в Гърция гласуват българските граждани на референдума, съобщиха от БНР.

В Атина са открити 5 секции,като се дава възможност за гласуване на удобни за българската общност места. На остров Крит, където има много българи, както постоянно живеещи, така и временно на работа, работят четири секции в Йерапетра, Ханя, Ираклио и Ретимно. За гласуване пристигат от различни места на острова. На Родос и остров Кос също гласуват. А в Кавала и Александруполи гръцките власти предоставиха зала в кметството за днешния вот.

Днес и времето в Гърция е слънчево и много семейства съчетават неделната разходка с участие във вота. Особено активни са студентите, които пристигат на групи да гласуват. Според тях участието в референдума е от значение особено за българите в чужбина.

Няма проблеми до сега в секциите, а и гласуването тече бързо. Гръцките медии вече излъчиха информация, както за изборите в България, така и кадри от гласуването в Атина и Солун.

Изборният ден в Дюселдорф започна нормално. Всичко беше много добре организирано, заяви Таня Тодорова, председател на секционна избирателна комисия в Дюселдорф, Германия. „За да може да съществува тази секция, трябва да имаме 100 човека. По закон всеки, който дойде, попълва декларация и в края на избирателния ден ги изброяваме“, каза тя. Избирателни секции в региона има в Дюселдорф, Кьон и Дортмунд.

„И в Германия много хора не са информирани, че има този референдум, затова хората, които са в комисията и които бяха запознати с референдума направихме всичко възможно ние самите да влезем в ролята на медия и да направим кампания чрез различни социални мрежи. Надяваме се тази кампания да е била успешна“, обясни Тодорова.

В Лондон обстановката е спокойна. Всичко е наред, каза Катя Колева от Института за социална интеграция – единствената организация, която успява да осъществи наблюдения на изборния процес в чужбина.

„Има много хора, които не са разбрали какво точно ги питат на референдума. Питат ли ги наистина дали искат да гласуват, защото е възможно техният вот да бъде сигурно отразен, да няма злоупотреби, или ги питат просто принципно за някога в бъдеще време.

Струва ми се, че кампанията за референдума протече малко вяло. Отговорност носят не само тези, които са се регистрирали като застъпници за референдума, но и всички ние, които неглижирахме референдума за сметка на местните избори“, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА