Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 21:45 1 382 1

Бъсеску призова за обединение с Молдова

  • бъсеску-
  • румъния-
  • молдова-
  • президент-
  • обединение-
  • призив

Според Бъсеску има три варианта за развитие в Молдова

Бъсеску призова за обединение с Молдова - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова за започване процес на обединение с Молдова. Той заяви това днес пред журналисти, след като през уикенда се завърна в политиката, оглавявайки партията „Народно движение“, съобщи ТАСС.

„Има три варианта за развитие с Молдова. Първият е възможно най-скоро да  получи перспективата за членство в Европейския съюз, вторият – да се обедини с Румъния. Третият е Русия да дойде и да реши проблема“, заяви бившият президент на северната ни съседка.

Бъсеску сподели, че е информирал за тези три варианта чуждестранни политически лидери. Сред тях са бившият френския президент Никола Саркози, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и еврокомисарят по политика на съседство Йоханес Хан.

Бившият държавен глава на Румъния заяви, че ако първият вариант зависи от страните от ЕС, то вторият е изцяло в ръцете на Кишинев и Букурещ.

По време на мандата си Бъсеску многократно изразяваше позицията си, че обединение с Молдова трябва да е приоритет на Румъния – така както присъединяването към НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    Айде като се обединяват с Молдова да върнат на България - Северна Добруджа
Новини по държави: