28 Октомври, 2015 19:12 3 305 2

Африканският съюз: Изнасилвания и канибализъм в Южен Судан

  • судан-
  • южен судан-
  • канибализъм-
  • насилие-
  • убийства-
  • изнасилвания

Десетки хиляди души са загинали и около два милиона души са били принудени да напуснат домовете си, заради гражданската война в страната

Африканският съюз: Изнасилвания и канибализъм в Южен Судан - 1
Снимка АП/БТА

Африканският съюз (АС) обвини правителството и бунтовническите сили в Южен Судан в крайно насилие, откакто конфликтът избухна в края на 2013 година, съобщава Би Би Си.

Aнкетната комисия е открила доказателства за убийства, мъчения, изнасилвания и осакатявания, най-вече срещу цивилни граждани, както и случаи на принудителен канибализъм. Въпреки това в доклада на АС се уточнява, че няма признаци за извършен геноцид по време на конфликта.

Напрежението в страната остава, защото съществуващото мирно споразумение, договорено между правителството и бунтовниците през август, многократно е нарушавано.

Десетки хиляди души са загинали и около два милиона души са били принудени да напуснат домовете си, заради гражданската война, която започна преди близо две години.

В доклада си АС заявява, че комисията, формирана миналата година под председателството на бившия президент на Нигерия Олусегун Обасанджо, е открила извършители на насилие и от двете страни. Освен другите злоупотреби в доклада са описани подробности за бруталните убийства, отвличания на жени и сексуално насилие. Насилието основно е извършвано над цивилни граждани, които не са приели да участват в боевете.

Свидетелите в столицата, Джуба, са разказали на членове на комисията, че са видели хора, принудени да пият кръвта и ядат плътта на хора, които току-що са били убити.

В доклада също така се споменава за масови гробове, открити от следователите на АС.

Въпреки привидния етнически характер на конфликта, Комисията заяви, че не намери достатъчно доказателства да докаже наличието на геноцид.

Организацията на обединените нации вече обвини правителството и бунтовниците в зверства и престъпления срещу човечеството, и казва, че положението се е влошило след подписаното мирно споразумение през август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Никой не плаща за коментари за Африка !
  • 2 и аз

    0 0 Отговор
    Тъжен и жесток е подтекста който се долавя в коментара ти, но за съжаление това е реалността!