Last news in Fakti

30 Октомври, 2015 00:06 1 183 2

Google прави пръстен от интернет балони над Земята

  • google-
  • пръстен-
  • балони

Вече е сключен договор за покритие с Шри Ланка

Google прави пръстен от интернет балони над Земята - 1
Снимка: Wikipedia

От Google смятат, че са на път да имат достатъчно разпространяващи интернет балони в стратосферата, за да образуват пръстен около част от света през следващата година, съобщи Би Би Си.

В гигантските балони има компютърно оборудване, като те създават високоскоростна мрежа, която може да осигури интернет дори за най-труднодостъпните райони в света. На скоро три индонезийски мобилни мрежи са заявили, че ще започнат да тестват връзката с т.нар.  Project Loon през следващата година. В Шри Ланка вече подписаха отделно споразумение, чрез което да използват интернет от гигантската система от балони с хелий.

От Google стартираха своя проект през 2013 г., когато около 30 обекта бяха пуснати в Нова Зеландия. В момента небесната мрежа може да осигурява скорост на интернета от 10 мегабита в секунда. Значително ускорена е и процедурата по пускане на балоните във въздуха.

Към момента от компанията имат нужда от поне 300 балона, за да направят продължителна верига над целия свят. Всеки балон предвижда свързаност с интернет на земна площ от 40 км. За това и първият пръстен ще покрива една малка част от планетата, съсредоточена над южното полукълбо.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Руските космонавти ще ги целят с прашки.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    .аси колко са зле по света. Явно не е лъжа че в България сме къде-къде по-напред с мрежите.