28 Септември, 2011 10:25 688 0

Протести в Атина срещу мерките на ПАСОК

  • гърция-
  • протести
Протести в Атина срещу мерките на ПАСОК - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу хиляди демонстранти, събрали се пред парламента, за да протестират срещу приетия от депутатите закон, налагащ нов, извънреден данък върху недвижимата собственост.

Не се съобщава за пострадали и арестувани. На централния атински площад „Синтагма“ миналата вечер се събраха членове на стихийно свикваното чрез социалните мрежи движение на „възмутените“.

С викове те осъждаха депутатите за новия закон, обявен от тях за „антинароден“.

Когато стана ясно, че законът е приет от парламента, зазвучаха лозунги срещу правителството и депутатите, призиви към гърците да не плащат новия данък. Стигна се до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ. Новият налог ще важи до 2014 г.

Благодарение на него още тази година се очаква да бъдат събрани повече от 2 милиарда евро. Въвеждането му е част от мерките за икономии, които правителството трябва да извърши, за да получи шестия транш от 8 милиарда евро от първата кредитна програма на ЕС и на МВФ в размер на 110 милиарда евро.

Данъкът ще е от 3 до 20 евро за квадратен метър по оценки, които варират според престижността на района, в който се намира имотът. Преди седмица кабинетът в Атина обяви по-скромни стойности между 4 и 10 евро за квадратен метър.

Най-бедните ще плащат по 0,5 евро за квадратен метър. За апартамент от 100 кв.м в престижен район в Атина, Солун и лукс курортите ще се плащат 2000 евро годишно.

Съпротивата срещу новия данък е много голяма. Той ще дойде със сметките за електричество за октомври и правителството предупреди, че неплащането му ще се наказва със спиране на тока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА