6 Ноември, 2015 11:45 756 0

Китай и Виетнам се разбраха за мир в Южнокитайско море

  • китай-
  • виетнам-
  • южнокитайско море

Това стана в края на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Ханой

Китай и Виетнам се разбраха за мир в Южнокитайско море - 1
Снимка: BTA/AP

Китай и Виетнам са се съгласили за нуждата да запазят мира и стабилността в Южнокитайско море, като се въздържат от действия, които да усложняват отношенията между двете страни, съобщи „International Business Times”.

Новината идва, след като китайският президент Си Дзинпин приключи своята визита във Виетнам.

Двете страни има пресичащи се претенции за Южнокитайско море. Двустранните отношения между държавите са обтегнати от миналата година, след като Пекин постави гигантска петролна платформа край виетнамските брегове в спорната зона. Инцидентът предизвика серия от антикитайски протести във Виетнам.

Пред виетнамският парламент Дзинпин заяви, че двете страни са в състояние да преодолеят кризата в двустранните си отношения.

„Вярвам, че нашите народи имат силата да разсеят всякакви смущения. Нашите нации трябва да бъдат непоколебими във вярата си и да си помагат една на друга. Не трябва да позволяваме на никого да нарушава нашите отношения“, заяви Дзинпин според „Ройтерс“.

Според „Синхуа“ двете страни са се споразумели да проведат общи инспекции в Тонкинския залив през декември. Те ще разгледат и възможността за демаркация на морската си граница. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА