Last news in Fakti

1 Октомври, 2011 14:38 1 134 0

Ивица Дачич призова българите в Сърбия да се преброят като такива

  • сърбия-
  • преброяване-
  • българи
Ивица Дачич призова българите в Сърбия да се преброят като такива - 1
БГНЕС

Сръбският вицепремиер и вътрешен министър Ивица Дачич призова представителите на българското национално малцинство свободно да се впишат като българи в започналото от днес преброяване на населението в западната ни съседка.

Аз наистина призовавам всички да използват това свое право, и никой няма правото да поставя такъв въпрос в Сърбия, защото всеки има правото да се изясни като такъв, какъвто е, заяви Дачич, давайки ясен сигнал, че Белград няма да пречи на самоопределението на малцинствата.

Българските лидери в Сърбия отдавна твърдят, че данните за 20 000 наши сънародници, преброени преди 10 години, не са реални.

Гражданите от западната ни съседка ще имат правото да не отговарят на преброителите на четири въпроса, свързани с тяхната етническа и религиозна принадлежност.

Пред БНР Дачич призна, че албанците от Южна Сърбия бойкотират процеса на преброяване. Според политика, данните ще покажат тяхната малобройност.

Непосредствено преди началото на преброяването и бошняците - мюсюлмани от областта Санджак също обявиха че няма да участват в него.

В многонационалната северна провинция Войводина, в която живеят и банатски българи, започна кампания за участие в преброяването на жителите на областта. Огромни билбордове призовават жителите й да се определят като "войводжанци".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА