Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 18:08 2 052 0

Словенски съд забрани да се кръщава улица на името на Тито

  • тито-
  • комунистически-
  • режим-
  • права
Словенски съд забрани да се кръщава улица на името на Тито - 1
Тито с английската кралица Елизабет по време на визитата ѝ в Югославия през 1972 г.

Словенският Конституционен съд съобщи, че е забранил на град Любляна да кръсти улица на името на бившия югославски диктатор Йосип Броз Тито, тъй като името му е символ на комунистическия режим, нарушавал човешки права.

"Името на Тито не само символизира освобождението на Словения от фашистката окупация през Втората световна война..., но е също и символ на тоталитарния комунистически режим, белязан от големи и сурови нарушения на човешките права и на основните свободи", съобщи съдът.

Любляна, управлявана от лявоцентристкия кмет Зоран Янкович, кръсти улицата в столицата на името на Тито през 2009 г., заявявайки, че той е важна историческа фигура. Консервативната партия Нова Словения поиска от Конституционния съд да отмени решението му, защото режимът на Тито е нарушавал човешките права. Властите в града за момента не са коментирали днешното решение на съда.

Тито беше лидер на бивша Югославия от 1945 г. до смъртта си през 1980 г. и много улици в Словения носеха неговото име преди обявяването на независимостта й от Югославия през 1991 г. След това повечето от тях бяха преименувани.


Информация на БГНЕС/Ройтерс
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА