Last news in Fakti

4 Януари, 2016 21:23 1 237 1

Германия ще преразгледа военния си износ за Рияд

  • германия-
  • саудитска арабия-
  • оръжие-
  • военен износ

Саудитска Арабия и Иран да положат всички усилия, за да подобрят дипломатическите си връзки

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел предупреди Саудитска Арабия, че тежката артилерия на Европейския съюз ще преразгледа военния си износ за страната заради масовите екзекуции на затворници, които бяха осъдени широко от международната общност.

"Сега трябва да направим преглед на това дали в бъдеще трябва да заемем по-критична позиция" относно продажбата на оръжие на Саудитска Арабия, заяви днес Габриел, който е и министър на икономиката в Германия.

Берлин и в миналото се е въздържал да продава оръжия на Саудитска Арабия.

В петък, режимът в Саудитска Арабия екзекутира 47 души по обвинения в тероризъм и подкопаване на националната сигурност на кралството. Сред тях бе и изтъкнатият шиитски проповедник Нимр ал-Нимр. Този ход бе осъден като нарушение на правата на човека по целия свят.

Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран след демонстрациите, проведени пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството й в североизточния град Машхад.  Кралството бе възмутено и от иранската реакция, последвала екзекуцията на шиитския духовник.

Междувременно говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт призова Саудитска Арабия и Иран да положат всички усилия, за да подобрят дипломатическите си връзки. Той подчерта, че отношенията между двете страни са "от основно значение за разрешаването на кризите в Сирия и Йемен и за стабилността на целия регион."

Опозиционните зелени и леви партии в Германия поискаха Берлин да спре целия военен износ за Саудитска Арабия, който бе в размер на 209 милиона евро през 2014 г., последната цяла година, за която има налични данни.

Запитан дали Германия планира да санкционира Саудитска Арабия, Зайберт подчерта, че "е в интерес на Германия да не прекъсва диалога със Саудитска Арабия."

Френският външен министър Лоран Фабиюс също призова за "де-ескалация на напрежението" между Рияд и Техеран.

"Франция има важна роля в този регион като събеседник с всички страни", заяви говорителят на правителството Стефан Льо Фол след заседание на кабинета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 2 Отговор
    Ти да видиш най после се светнахте но мисля,че не ги плашите много защото САЩ ще попълни вашите липси.
Новини по държави: