Last news in Fakti

12 Януари, 2016 07:16 6 202 4

КНДР преодоля бедността и санкциите благодарение на евтини ядрени оръжия

  • северна корея-
  • бедност-
  • ядрени оръжия-
  • ядрена програма-
  • сива икономика

Според експерти сивата икономика е засенчила официалната и генерира достатъчно средства за ядрената програма на страната

Северна Корея е разработила програмата си за ядрени оръжия въпреки бедността и международните санкции, използвайки своя собствена технология и на практика безплатния труд на своите жители, за да намали разходите си. Това твърдят експерти, цитирани от Ройтерес.

Южнокорейски правителствени анализатори оценяват ядрените разходи на Северна Корея на стойност между 1,1 милиарда и 3,2 милиарда долара. Експертите обаче обясняват, че е невъзможно да се направи точна оценка заради тайнствеността, която съпровожда програмата. Ето защо оценките варират в широки граници.

До момента Северна Корея е тествала сравнително малки оръжия, които използват по-простата технология на делене на атомите на тежки ядра, така нареченото атомно оръжие.

Претенциите на изолираната комунистическа държава, че е извършила четвърти ядрен опит миналата седмица, бяха свързани с много по-сложната и мощна водородна бомба. Това предизвика скептицизъм сред международните среди, и експерти заявиха, че Пхенян просто е обогатил нормална атомна бомба с водородни изотопи.

Бивш южнокорейски официален, участвал в ядрените преговори със Северна Корея, заяви за Ройтерс, че е вероятно ядрената програма на КНДР да е пренебрегнала мерките за безопасност, за да намали разходите.

Северна Корея бе в дъното на списъка от 2011 г. за световните разходи за ядрено оръжие, направен от Global Zero - група, която работи за намаляване на ядрените оръжие по света. Тогава групата оцени годишните разходи на Пхенян на около 700 млн. долара (следван от Пакистан с 2.2 млрд. долара). Анализът обаче е правен преди последните два опита на страната.

За сравнение, САЩ са изхарчили 61.3 милиарда долара за ядрени оръжия през 2011 г.

Строителството на ядрения център в Йонбьон, основното ядрено съоръжение на Северна Корея, струва около 600-700 млн. долара, въз основа на оценка от 2012 г., според южнокорейското министерство на отбраната. Малкият реактор в Йонбьон, чието строителство започва през 1979 г., е базиран на стара съветска технология и генерира само 5 мегавата мощност.

"Всъщност те не харчат толкова много", казва Ким Мин-Гу, бивш севернокорейски дипломат, който е работил в посолството на Северна Корея в Москва, преди да избяга през 2009 г., пред Ройтерс.

"Тяхната работна сила е безплатна и, с изключение на няколко ключови вносни части, страната произвежда всичко останало."

Плащането за тези части не е лесно за страна, чиято официална икономика е на стойност 28.4 млрд. долара само през 2014 г., според централната банка на Южна Корея.

Но страната е разчитала на най-различни източници за твърда валута в миналото, включително фалшифициране, застрахователни измами, продажба на ракетни части в Близкия изток и наскоро износ на работна ръка в чужбина при условия, които правозащитни организации описват като робство.

Северна Корея разполага и с процъфтяваща неофициална пазарна икономика, развила се след опустошителния глас през 90-те години на миналия век, който е сравнително нов източник на чуждестранна валута.

Според експерти сивата икономика е засенчила официалната и генерира толкова много богатство, че след предишните ядрени опити, заможни търговци произволно и изведнъж са били обложени с високи данъци, за да може страната да плати за ядрената си програма.

"След първите три ядрени опита, видни търговци бяха "прочистени" по обвинения в антисоциалистически дейности и техните активи бяха конфискувани от държавата", заявил севернокорейски източник пред базирания в Сеул Daily NK, уебсайт поддържан от и за избягалите от Северна Корея.

В допълнение, Северна Корея е изнесла минерали на стойност повече от 1 млрд. долара миналата година, най-вече на въглища, в Китай, който е основен търговски партньор на страната, според данни на Ройтерс.

Въпреки строгите санкции, Северна Корея все още продава малки количества оръжия на купувачи, които се обръщат към Пхенян заради липсата на алтернативни доставки, според неотдавнашен доклад на Андреа Бергер от Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон.

Страната също така си набавя около 200 - 300 млн. долара като изпраща работници в страни като Китай, Русия, Монголия и дори Полша по данни на Центъра на правата на човека в Северна Корея в Сеул.

Според Ким Мин-Гу тези пари обикновено се използват, за да подкрепят икономиката на Пхенян, а не се инвестират в ядрената програма. Но според експерти е невъзможно да се проследи дали определена сума пари отива за построяването на нови сгради в Пхенян или за направата на ядрени оръжия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елмаг

    0 2 Отговор
    Еми ще чакаме Васик да коментира, на пръв поглед стара и позната тема, аз поне за момента не мога да извада некакъв коментар
  • 2 честно

    0 1 Отговор
    Хорицата се пазят от демокрацията ама ние не успяхме
  • 3 дзвер

    0 0 Отговор
    Северна кореа наред с русия и китай е трън в очите на САЩ.Благодарение на желязната дисциплина малкаТа страна се оказа препъни камък за "демократите" от САЩ.Може стандарта на живот да не е висок но не е и нисък защото здравеопазването е без пари образованието е без пари и там живота е по-спокоено отколкото тук в Бг.Радвам се че тази малка държава поддържа армия от 1000 000 човека и е супер добре въоражена и благодарение на това макар и изолирана от межданародната общност е напълно и сто процента независима докато България хем е изолирана хем е зависима хем и стандарта на живот тук е по-зле отколкото в Северна Корея защото там поне гладни и клошари няма пък тука са навсякъде.

    Коментиран от #4

  • 4 Пишлеме

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дзвер":

    При теб явно, образованието е било платено? Но уви, сигурно не е било от най-скъпите. Нищо де, за един препъникамък няма да го правим на въпрос.
Новини по държави: