Last news in Fakti

18 Януари, 2016 13:22 1 270 1

Жените мигранти в Европа са подложени на насилие

  • жени-
  • имигранти-
  • бежанци-
  • европа-
  • насилие-
  • сексуален тормоз-
  • амнести интернешънъл

Жените и момичетата бежанци са изправени пред физическо насилие, експлоатация и сексуален тормоз по време на своето пътуване из Европа, съобщава Амнести интернешънъл

Жените и момичетата бежанци, които пристигат в Европа са жертва на насилие и сексуален тормоз по време на пътуването си. Това сочи нов доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл.

Докладът на групата за правата на човека, публикуван в понеделник, се базира на интервюта проведени през последния месец с 40 жени и момичета в Германия и Норвегия, които са пътували от Турция за Гърция и след това през Балканите.

Жените и момичетата, които пътуват сами или придружени само от деца казват, че са се чувствали особено застрашени в Унгария, Хърватия и Гърция, където са били принудени да спят заедно със стотици мъже бежанци.

Сред интервюираните има жени от от Ирак и Сирия.

"След като са преживели ужасите на войната в Ирак и Сирия тези жени са рискували всичко, за да намерят сигурност за себе си и децата си. Но от момента, в който започват своето пътуване те отново са изложени на насилие и експлоатация и не получават почти никаква подкрепа или защита", каза Тирана Хасан от Амнести интернешънъл.

По-голямата част от мигрантския наплив в Европа са мъже, което превръща жените в особено уязвима група, казват хуманитарни работници.

Съобщава се, че жените в лагерите за бежанци са принудени да използват същите бани и тоалетни като мъжете, а някои твърдят, че не ядат и не пият, за да не им се налага да ходят до тоалетната.

Доклада не разграничава конкретни случаи на сексуален тормоз от общото насилие.

Една 22-годишна иракчанка разказва пред Амнести, че униформен охранител в Германия й предлагал дрехи в замяна на време прекарано насаме с него.

Някои хуманитарни работници казват, че е трудно да се потвърдят случаите на насилие заради липсата на постоянна система за приемане и регистриране на бежанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    0 2 Отговор
    Питайте министрите какво се вижда на топловизорите на турската граница!!!
    Колко са оножданите на границата!!!!