Last news in Fakti

20 Януари, 2016 08:21 2 503 0

През 70-те г. на ХХ в. Швейцария тайно се е договорила с ООП

  • швейцария-
  • ооп-
  • договорка-
  • тайно споразумение

Преговорите са се водили в Женева

През 1970 г. Швейцария е сключила тайно споразумение с Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Това е станало, след като през септември 1970 г. палестински терористи отвличат пътнически самолет DC-8 на „Суис еър“ и го отклоняват за Йордания. Няколко месеца преди това, на 21 февруари 1970 г. в самолет Convair 990 Coronado на „Суис еър“ е взривена бомба от палестински терористи. Самолетът пада на 24 км от летището в Цюрих. Швейцария изпада в правителствена криза. Три седмици са се водили тежки преговори за освобождаване на заложниците между представители на швейцарското правителство и терористите.
След разследване на швейцарския авторитетен вестник „Нойе Цюрихер цайтунг“ едва днес става известно, че тогавашният председател на външната комисия на Бундесрата (парламента на Швейцария) Пиер Грабер е водил тайните преговори с ООП.
Преговорите са се водили в Женева с Фарук Кадуми от страна на палестинците, който тогава е дясна ръка на Ясер Арафат. Кадуми, известен още и като Абу Лутеф, е наричан „външен министър“ на ООП.
Той днес живее в изгнание в Тунис и е потвърдил за вестника факта на преговорите.
В крайна сметка тогава Швейцария и ООП подписват мораториум, според който ООП няма да извършва атентати в Швейцария, а тя от своя страна е поела ангажимент да подкрепи ООП в дипломатическите й усилия за признаване в седалището на ООН в Женева. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: