21 Януари, 2016 08:55 1 503 1

САЩ подпукват Ислямска държава в Афганистан

  • сащ-
  • ислямска държава-
  • афганистан

Американските сили започват въздушни удари срещу силите на групировката в страната

Администрацията на американския президент Барак Обама гарантира нови правомощия на американската армия за удари срещу цели на групировката Ислямска държава в Афганистан, съобщи „Вашингтон пост“.

Това е сигнал за разширяване на офанзивата срещу джихадистката група извън нейната база в Ирак и Сирия. Официално лице от местното министерство на отбраната заявява, че през миналата седмица е решено да се дадат правомощия на командири в Афганистан да започнат въздушни удари срещу ДАЕШ. Атаките ще са насочени и срещу бойци от Ислямска държава.

Новите решения позволяват „по-активно противодействие на ДАЕШ в Афганистан“. При досегашните условия американската армия имаше право да нанася въздушни удари при три условия: защита на чуждестранни сили, оказване на помощ на афганистанските сили при отблъскване на враг и атака над терористи, свързани с Ал Кайда.

Друг анонимен източник заяви, че САЩ и преди са извършвали удари срещу бойци на Ислямска държава в Афганистан. Те обаче са извършени на базата на „враждебни намерения“, а не на преки връзки с клетка на групата.

Решението идва в момент, в който афганистанското правителство се опитва да отблъсне силите на талибаните, които през последните месеци извършиха редица атаки в страната. В същото време американския президент Барак Обама се надяваше да сложи край на американското присъствие в Афганистан до края на мандата си, но решението му на няколко пъти бе отменяно, заради опасност за сигурността в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пффф

    0 0 Отговор
    Смешна статия! Къде спаха до сега? Подпуквала бил, Русия се намеси и тия им стана срамно, че са на първо място по отделени средства за войската си а нищо не става от тях :D
Новини по държави: