Last news in Fakti

23 Януари, 2016 11:42 3 177 2

Президент доживот

  • президент-
  • доживот-
  • емомали рахмон

В Таджикистан вече няма ограничение на президентските мандати

Парламентът на Таджикистан одобри промени в конституцията, съгласно които президентът Емомали Рахмон придобива правото да се кандидатира за неограничен брой мандати, съобщи ТАСС. Рахмон е начело на страната от 1992 година, а от 1994 г. е президент.

Първоначалната фамилия на Емомали Рахмон е била Рахмонов, която включва руското окончание -ов, което било добавено от собственото име на бащата на фамилията, мюсюлмани родом от Централна Азия през 19 век, при създаването на фамилното име, в резултат на влиянието на Руската империя. През март 2007 г., Рахмонов обявява, че е премахнал окончанието -ов от края на фамилията му и настоява да бъде наричан Рахмон. Освен това той призовава другите таджикистанци да последват неговия пример, като по този начин те щели да се завърнат към своите културни и национални корени.

Рахмон е роден в селско семейство в град Кулоб, бифша Кулобска област, сега част от провинция Халтон. В периода 1971-1974 служи в съветската армия. След военната си служба, започва да изпълнява длъжността на апаратчик в руската комунистическа партия ( професионален функционер на комунистическата партия или правителството, а именно агент на държавна сигурност или комунистическата партия) като постепенно се изкачва в номенклатурата на партията, първата висша длъжност, която изпълнява е като председател на колхоз в родния си град Дангара. През 1982 г. завършва Таджикистанския държавен университет с бакалавърска степен по икономика. Между 1976 г. и 1988 г., Рахмон е председател на Обединения комитет на Трудово кооперативните земеделски стопанства(ТКЗС) в Дангарски регион на Кулобска област. Също така е заемал различни позиции в управляващото правителството по времето на СССР.

През 1990 г. Рахмон бива избран за народен представител(депутат) във Висшия съвет на Таджикската съветска социалистическа република.

През 1992 година в републиката започва гражданска война. Рахмон, който по това време изпълнявал длъжността председател на парламента, става министър председател на правителството.

На 6 ноември 1994 г. Рахмон е избран за президент на Таджикистана (новосъздаден пост именно за него) , и като полага клетва като президент на 16 ноември същата година. След промени в конституцията, той бива преизбран на 6 ноември 1999 г. за нов седемгодишен мандат, с 97% от гласовете на гласоподавателите. На 22 юни 2003 г., той печели референдум, който ще му позволи за в бъдеще да се кандидатира за още два последователни седем-годишни мандата след като настоящия му мандат изтече през 2006 година. Опозицията твърди, че това изменение е било скрито по начин, по който са били прикрити и изборните измами. На 6 ноември 2006 г Рахмон, бива преизбран отново за президент в едни доста спорни избори, с около 79% от гласовете на гласоподавателите, според официално представените резултати.

След последните промени вече няма пречка той да стане президент доживот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошко

    0 0 Отговор
    дали ще доживеем и НИЕ да имаме политик който да искаме да е начело докато е жив...?!?!?!???
  • 2 Паисий

    1 0 Отговор
    Само да уточня: Не се пише "бифша", а "бивша". Другото ще си го спестя.