24 Януари, 2016 22:31 731 0

Папата: Социалните медии могат да бъдат благословия

  • технологии-
  • комуникация-
  • папа франциск-
  • социални медии

Социалните мрежи могат да улеснят връзките между хората и да насърчат доброто в обществото

Папа Франциск, който не веднъж е казвал, че е "бедствие", когато става дума за технологии, този петък заяви, че интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения са "дар от Бога", ако се използват разумно.

"Имейлите, текстовите съобщения, социалните мрежи и чатове могат да бъдат истински човешки форми на комуникация", каза папата в посланието на Римокатолическата църква по случай Световния ден на комуникациите.

"Не технологията определя дали комуникацията е автентична, а по-скоро човешкото сърце и способността ни да използваме разумно средствата, с които разполагаме", заяви 79-годишният папа.

Миналата година, Франциск каза на едно младо момиче, че му е неудобно да си признае, че не знае как да използва компютри и в общи линии се определи като "бедствие" с технологиите.

Той също така призова родителите да забранят смартфоните на семейните вечери и заяви, че децата не трябва да имат компютри в своите спални.

Дали по божествено провидение или човешко съвпадение изявлението на папата дойде в деня, в който той се срещна с изпълнителния директор на Apple Тим Кук.

Сякаш в посланието си, папата зае по-отстъпчива позиция спрямо модерните технологии, заявявайки, че "интернет може да се използва за изграждане на общество, което е здравословно и отворено за споделяне".

"Социалните мрежи могат да улеснят връзките между хората и да насърчат доброто в обществото. Те обаче също така могат да доведат до допълнителна поляризация и разделение между индивиди и групи", каза той.

Съвременните комуникации са "дар от Бога, който обаче изисква голяма отговорност", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: