19 Февруари, 2016 01:30 2 736 5

Хора и неандерталци са се кръстосвали още преди 100 000 години

  • неандерталци-
  • история-
  • хора-
  • кръстосвали-
  • алтай

Останки от неандерталец със следи от човешко ДНК бяха открити в пещера в Алтай, южен Сибир

Група от Хомо сапиенс са пристигнали в Евразия много по-рано, отколкото се смяташе досега. Те дори са се чифтосвали с неандерталците. Това сочи проучване, което очертава нова миграционна времева линия на нашия вид.

Новото изследване, публикувано в списание "Нейчър", осигурява първото генетично доказателство, че някои Хомо сапиенс са напуснали африканския континент преди най-малко 100 000 години, десетки хиляди години по-рано, отколкото учените досега смятаха.

Доказателството не идва от човешки вкаменелости, а от един-единствен неандерталец, чиито останки бяха открити в пещера в Алтай, южен Сибир, близо до руско-монголската граница.

Вградени в генома на древния пещерен човек - в хромозом 21, за да бъдем точни - са били открити следи от човешка ДНК. Това е най-ранният известен случай на междувидов полов контакт между Хомо сапиенс и неандерталците.

"Това е първото генетично доказателство за съвременни хора извън Африка", заяви д-р Серги Кастелано от института Макс Планк.

Констатациите са подкрепени от откритието, обявено през октомври миналата година, на човешки зъби в южната част на Китай, датиращи от преди 80 000 до 120 000 години.

Въпреки че няма причина учените да смятат двете групи за свързани и в двата случая се спекулира, че е вероятно тези ранни миграции от Източна Африка да са преминали през Арабския полуостров. Оттам някои може да са отишли на север към Централна Азия и Сибир или през Близкия изток към Източна Азия.

Учените са единодушни, че първите истински съвременни хора се появяват в Африка преди около 200 000 години.

Новото изследване обаче констатира също и, че хората, които са се кръстосвали с Алтайските неандерталци не са от същия вид, населил Европа и Азия преди около 65 000 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 a sega

    1 0 Отговор
    Сега неандерталци много, хората са кът
  • 2 Естествено

    1 0 Отговор
    че няма да са от един и същи вид. Все пак между 65 000 и 100 000 години има една разлика от 35 000 години, нали? То нашата нация за едно поколение се превърна в неандерталци, а какво остава за такъв период. :)
  • 3 Бай Фъркун

    2 0 Отговор
    Имали сме общ прародител ЧАЛГОпитек. И само да се огледаме и сега същото. Вижте кака Софка за пример....."
  • 4 Монго

    1 0 Отговор
    Доказано е, че рижавият цвят на косата е от ген предаден ни от неандерталците.
  • 5 kcaniba

    0 0 Отговор
    Циганите не са във веригата, те са си обособени.
    Т.е. имат външният вид на неандерталците, но са повече австалопитеци...