Last news in Fakti

13 Април, 2016 16:52 656 0

ЕС остава водещ донор на помощ за развитие през 2015 г.

  • ес-
  • водещ-
  • донор-
  • помощ-
  • развитие
ЕС остава водещ донор на помощ за развитие през 2015 г. - 1
Снимка: Факти.бг

Европейският съюз и неговите държави членки отново са водещият световен донор на помощ през 2015 г., предоставяйки над половината от общата официална помощ за развитие (ОПР) според данни на Комитета за подпомагане на развитието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикувани в сряда, съобщават от ЕК.

Предварителни данни сочат, че през 2015 г. общият размер на официалната помощ за развитие от ЕС (институциите на ЕС и държавите членки) е нараснал за трета поредна година, достигайки най-високото си досега ниво — 68 милиарда евро. Това е увеличение с 15 % в сравнение с 59 милиарда евро през 2014 г. Общата ОПР от ЕС е била 0,47 % от брутния национален доход (БНД) на ЕС през 2015 г., което представлява увеличение спрямо 0,43 % през 2014 г. Това е значително над средната стойност от 0.21 % на съотношението между ОПР и БНД за страните извън ЕС, членуващи в Комитета за подпомагане на развитието (КПР).

Във връзка с публикуването на тези данни европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество и развитието Невен Мимица заяви: „Фактът, че ЕС запази първенството си като световен донор на официална помощ за развитие ясно показва твърдия ни ангажимент за финансиране на развитието и за подкрепа на новите цели за устойчиво развитие. През 2015 г. ЕС и неговите държави членки, изправени пред безпрецедентна миграционна криза, бяха в състояние да увеличат както подкрепата си за бежанците, така и помощта си за развиващите се страни“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: