Last news in Fakti

19 Април, 2016 07:45 1 428 0

На 19 април 2005 г. Йозеф Ратцингер става папа

  • бенедикт xvi-
  • папа-
  • йозеф ратцингер
На 19 април 2005 г. Йозеф Ратцингер става папа - 1
Снимка: АП/БТА

На 19 април 2005 г., на вторият ден от Папския конклав, кардинал Йозеф Ратцингер е избран за наследник на папа Иоан Павел II. При възкачването на престола на наместника на Свети Петър той си избира името Бенедикт XVI.

Той е първият немски папа след Адриан VI, избран през далечната 1523 г.

Йозеф Ратцингер е роден на 16 април 1927 г. в Марктл на Ин. Следва философия и теология в Мюнхен и Фрайзинг, където на 29 юни 1951 г. получава свещенически сан. Хабилитира се през 1957 г. с едно изследване върху Бонавентура в Мюнхенския университет по специалността фундаментална теология и работи през следващите години като извънреден професор по догматика и фундаментална теология във Висшето философско-богословско училище във Фрайзинг, както и като редовен професор по фундаментална теология в Бонския университет.

От 1962 г. до 1965 г. е официален съборен съветник (peritus) на кардинал Йозеф Фрингс по време на Втория Ватикански събор, съобщава сайтът InfoBulgaria.

През 1963 г. става редовен професор по догматика и догматическа история в Мюнстерския университет, от 1966 г. в Тюбингенския университет, а от 1969 до 1977 г. в Регенсбургския униерситет, където през 1976 г. изпълнява длъжността вицепрезидент.

На 25 март 1977 г. Иозеф Ратцингер е ръкоположен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг и през същата година е посочен за кардинал. През 1981 г. папа Йоан Павел II го призовава в Рим като префект на Конгрегацията по вярата и президент на Папската библейска комисия, както и на Международната богословска комисия.

От 1986 г. до 1992 г. кардиналът ръководи Папската комисия по изготвянето на “Катехизма на Католическата църква”. През 1998 г. Ратцингер е избран за вицедекан, а през 2002 г. за декан на кардиналския колегиум. Той е носител на многобройни отличия, бил е член на втората секция на Ватиканския държавен секретариат, на конгрегацията за Източните църкви, на конгрегацията за богослужението и сакраменталния ред, на конгрегацията за епископите, на конгрегацията за евангелизиране на народите и на конгрегацията за католическо образование. През 2000 г. папа Иоан Павел II го поканва за почетен член на Папската академия на науките.

На 11 февруари 2013 г. Бенедикт XVI обяви абдикацията си като папа.

Господ ме призова да се кача на планината и да се посветя на молитва и размисъл, но това не означава, че изоставям църквата.

Напротив ще продължа да служа на църквата със същата любов и отдаденост, но по начин по-подходящ за моята възраст.

С тези думи, произнесени от прозореца на папския апартамент, Бенедикт XVI се обърна към близо 250 хиляди вярващи, които се стекоха на последната му неделна молитва като папа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: