Last news in Fakti

1 Май, 2016 21:12 1 201 1

Преговорите за мир в Йемен бяха спрени

  • йемен-
  • кувейт-
  • мирни преговори-
  • хуси-
  • правителство-
  • нападение

Правителствената делегация прекрати участието си в преките мирни преговори в Кувейт

Преговорите за мир в Йемен бяха спрени - 1
Снимка АП/БТА

Йеменското правителство прекрати преките мирни преговори за прекратяване на гражданската война в страната в неделя, след като шиитските бунтовници хуси и техните въоръжени съюзници превзеха военна база северно от столицата Сана. Това заявиха пред Ройтерс двама от членовете на официалната делегация в преговорите.

При нападението са били убити няколко от войниците, които пазели базата. За разлика от повечето войници в Йемен, тези от база Умалияа отказаха да вземат страна по време на войната между хусите, които разчитат на подкрепата на Иран и правителството, чиито съюзник е Саудитска Арабия.

Хусите бяха толерантни към този неутралитет, до тази сутрин когато изненадващо нападнаха базата, която се намира в провинция Амран и иззеха големи количества оръжия, съобщиха местните власти.

"Ние спряхме преговорите за неопределено време, за да протестираме срещу тези военни действия и продължаващите нарушения на примирието", заяви пред Ройтерс един от членовете на правителствената делегация в мирните преговори, които се провеждат в Кувейт.

В официалното изявление на йеменското правителство се казва: „Делегацията на правителството на Република Йемен, въз основа на ангажимент към мирния процес и необходимостта от по-сериозен подход за неговото постигане, обявява прекратяването на участието си в консултациите."

Представители на движението Хуси и съюзническата партия на бившия йеменски президент Али Абдула Салех не са коментирали събитията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    почна се