Last news in Fakti

9 Май, 2016 19:06 943 0

Румънският здравен министър хвърли оставка

  • здравен министър-
  • румъния-
  • оставка-
  • дезинфектанти-
  • здравеопазване

Некачествени дезинфектанти, използвани в румънските болници, предизвикаха скандал

Румънският здравен министър хвърли оставка - 1
Снимка АП/БТА

Министърът на здравеопазването на Румъния подаде оставка в понеделник на фона на обществено недоволство заради използването на неотговарящи на стандартите дезинфектанти в десетки болници в страната, съобщи АП.

Патричиу Акимаш-Кадариу напусна поста, след като властите започнаха разследване за използваните некачествени дезинфектанти в 50 болници.

Премиерът Дачан Чолош прие оставката му и обяви, че ще назначи временен министър на здравеопазването.

Той каза, че иска да повиши сигурността в сектора на здравеопазването, да се справи с инфекциите, с които пациентите се сблъскват в болниците и да извърши административни реформи в здравната система на страната.

Това е четвъртият министър, напуснал кабинета на Чолош през последния месец.

В събота властите обискираха болниците и офисите на фармацевтичната компания “Хекси фарма” (Hexi Pharma), която доставяла препарата на болничните заведение в продължение на години.

Компанията заяви, че ще окаже съдействие при разследването.

Говорителката на "Хеси фарма" Лоредана Албу заяви, че производството на дезинфектанта е спряно в очакване на разследването, добавяйки че обществеността скоро ще разбере, че продуктите на компанията са "най-добрите на пазара."

"От наша гледна точка, пациентите са в безопасност," каза тя, след като полицията иззе документи и образци от 25 болници, където проверки са разкрили проблеми с дезинфектантите. Според съобщения в медиите препаратът е бил разреждан и това е довело до неефикасността му.

Последният скандал се разрази само три месеца, след като няколко десетки бебета били хоспитализирани и три от тях починаха. Те страдали от инфекция, причината за която не е установена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: