Last news in Fakti

15 Май, 2016 13:33 2 095 11

Как ЦРУ изпрати Мандела в затвора

  • цру-
  • затвора-
  • нелсън мандела

Бивш сътрудник на агенцията разкрива подробности за ареста на бившия президент на ЮАР

Бивш сътрудник на ЦРУ разкри, че е имал ключова роля в ареста на Нелсън Мандела, съобщи The Sunday Times.

Мандела лежа в затвора 28 години, пред да стане президент на ЮАР. Той беше арестуван през 1962 г.

88-годишният Донадл Рикард е работил като вицеконсул на САЩ в Дърбан в този период. Той споделя, че по онова време „Мандела се е смятал за най-опасния комунист в света, живеещ извън СССР“.

Служители под прикритие тогава разбрал, че Мандела ще пътува от Дърбан до Йоханесбург на 5-ти август, осигурявайки и подробности за неговия маршрут. Връзките на американското консулство с полицейските служби в страната, са позволили предаването на информацията на местните власти.

В последствие колата на Мандела е спряна, той е разпознат и прибран в затвора. Към онзи момент, Мандела оглавява въоръженото крило на АНК и призовава за революция срещу управляващото правителство. Той реално е най-издирваният човек в страната.

Малко преди да почине, Рикард заявява, че не съжалява за ареста на Мандела. Той твърдо вярва, че Мандела е бил контролиран от Русия и е планирал да разбунтува индийското население в района на Натал. Според него това е щяло да засили конфликта между Русия и САЩ, хвърляйки региона в хаос.

„Ние трябваше да балансираме по ръба и Мандела трябваше да бъде спрян“, заявява Рикард. Той се пенсионира през 1978 г. и заживява в Колорадо.

Според някои сведения той никога не е работил официално за ЦРУ. Работил е обаче като дипломат в страни като ЮАР, Пакистан и Южна Корея. Винаги е имало твърдения за участието на ЦРУ в ареста на Мандела, но те не са били официално потвърждавани.

Оттеглил се служител от разузнаването на ЮАР през 1990 г. заяви, че страната е имала къртица в офиса на американските служби в Дърбан и от там е била осигурена информацията. От ЦРУ отказват да коментират тези твърдения. От там отказват да направят публично достояние и файловете, свързани с бившия президент на ЮАР. Самият Мандела винаги е отричал, да е имал връзки с руската комунистическа партия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 2 Отговор
    Типично за краварите,парите са по-важни от живота на хората!
  • 2 Наблюдател

    2 2 Отговор
    И така Мандела, поради разпадане на СССР не стана първи секретар на ком. партия и мин.-председател , но стана "пожизнен президент" ,т.е., цар на Южна Африка.
  • 3 Ь 7777

    3 2 Отговор
    Някой учуден ли е??? А после краварите му спретнаха мило посрещане от затвора-даже американският президент разцелува Мандела...хххаахаха долнопробното лицемерие на САЩ тотално си проличава вече...само стоянчо-деса ще ни обясни сега,колко прави са били американците като са лицемерничили......
  • 4 Kcaniba

    3 2 Отговор
    злото е ФАЩ!!
  • 5 некойси

    1 3 Отговор
    И пак Щатите в ролята на защитник на човешките права и блюстител на световния ред.
  • 6 Монго

    1 2 Отговор
    Лош Мандела, лоши руснаци! Хубаво ЦРУ...

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    Ааа, пишете ми минуси. Аз, като отида на Козяк16 и се оплача на гринговците, че ми слагате минуси на "хубаво ЦРУ"...отидоха ви надниците...
  • 8 Механика

    1 2 Отговор
    Добре ,че са Сащ да има мир на планетата !
    Вече не знам къде не са си навряли ш...ния нос !
  • 9 Киро

    2 1 Отговор
    Тоя Маймундела, дето го представят за герой, е един престъпник, дето е прецакал сътвореното от милиони хора за десетки години!

    И каква стана сега, като изпуснаха маймуняка - пре..аха хубавата държава, ей тва стана!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Работата не е в маймуната, за справка-САЩ
  • 11 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Шшшш, как смееш да противоречиш на американското двуличие! Я млък!