Last news in Fakti

20 Май, 2016 18:47 975 2

Укрепват стабилността в периферията на НАТО

  • нато-
  • укрепване-
  • стабилността
Укрепват стабилността в периферията на НАТО - 1
Снимка: АП/БТА

Укрепването на стабилността в периферията на НАТО води до повече сигурност за съюзниците. Това е общото разбиране на страните от Алианса, чиито външни министри проведоха среща на 19 и 20 май в Брюксел. Бяха обсъдени редица въпроси, свързани с актуалната среда на сигурност и подготовката на Срещата на най-високо равнище във Варшава на 8 и 9 юли, съобщават от МВнР.

рез първия ден министрите обсъдиха възможностите за засилване на приноса на НАТО към усилията на международната общност за утвърждаване на стабилността отвъд границите на северноатлантическата общност – тема, която се очертава сред водещите в дневния ред на предстоящия Съмит. Общо е разбирането, че укрепването на стабилността в периферията на НАТО води до повече сигурност за съюзниците. Министър Даниел Митов сподели необходимостта от укрепването на отбранителните способности на страните партньори в Северна Африка и Близкия Изток, като Ирак, Йордания, Тунис и Либия. В този контекст България се застъпи и за засилване ролята на НАТО в подкрепа на антитерористичната коалиция за противодействие на ИДИЛ.

В рамките на работната вечеря на 19 май министрите обсъдиха отношенията с Русия. Общо бе разбирането за необходимост от следване на подход, съчетаващ силната отбрана и възпиране с политическия диалог. Отчетена бе и нуждата за постигане на повече прозрачност и за намаляване на рисковете от инциденти при провеждане на военна дейност. Елемент от дискусията бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството с източните партньори с оглед укрепване на техните способности за справянето с предизвикателствата пред сигурността.

На 20 май на заседание с участието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерикс Могерини и външните министри на Финландия и Швеция съюзниците разгледаха развитието на сътрудничеството НАТО-ЕС и възможностите за неговото задълбочаване в светлината на общите предизвикателства и заплахи пред сигурността. НАТО отдава важно значение на дейностите в сътрудничество с ЕС за справяне с бежанския поток и миграционната криза в Егейско море. В рамките на дискусията министър Даниел Митов обърна внимание върху необходимостта от бдителност и готовност за отговор в случай на евентуално пренасочване на трафика на хора през алтернативни маршрути.

Потенциал за разширяване на сътрудничеството между НАТО и ЕС има в областите на противодействието на хибридните и кибер заплахи, стратегическите комуникации, гражданската готовност, морската сигурност, провеждането на учения, изграждане на капацитет в страни-партньори. България подкрепя подписването във Варшава на съвместна декларация за отношенията НАТО-ЕС от лидерите на двете организации, очертаваща стратегически насоки на сътрудничество в тези области.

Темата за Афганистан бе във фокуса на заключителното заседание на срещата със страните оперативни партньори в мисия „Решителна подкрепа“. Министрите потвърдиха ангажимента към RSM и за 2017 г., продължаването на финансирането на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност до 2020 г. и перспективите за развитие на партньорски отношения с Афганистан.

В рамките на министерската среща  Даниел Митов проведе и срещи с колегите си от Канада и Република Турция - министър Стефан Дион и министър Мевлют Чавушоглу, на които бяха обсъдени двустранните отношения и актуалния въпроси от дневния ред на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 големи яйца

    2 2 Отговор
    Пу да ги о.ерат пилетата,какви хубавци,може и някой птеродактил.
  • 2 Патето Яки

    2 2 Отговор
    Министър Даниел Митов сподели необходимостта от укрепването на отбранителните способности на страните партньори в Северна Африка и Близкия Изток, като Ирак, Йордания, Тунис и Либия.......

    Там вече е много стабилно след ракетите и бомбите.